Početna Crna hronika Potraga za Čabom Derom: Plaćeni ubica traži se zbog novog zločina

Potraga za Čabom Derom: Plaćeni ubica traži se zbog novog zločina

0

Policija traga Čabom Derom (39) iz Čantavira, kod Subotice, koji se sumnjiči da u subotu, u sačekuši na Banovom brdu u Beogradu, ubio Nebojšu M. On je likvidiran za manje od 30 sekundi pošto je izašao iz kuće.

Pucnjava se dogodila u prepodnevnim satima ispred kuće u kojoj je N. M. stanovao sa suprugom i bebom, u trenutku kada je izašao do kola da spakuje dečja kolica. Trenutak kasnije naišao je beli automobil, a na scenu je stupio hladnokrvni Der, koji se neposredno pre prvog pucnja osmehnuo žrtvi.

Ubice se nisu potrudile ni da sakriju ni tablice vozila kojim su došle, niti je izvršilac pokušao da prikrije svoj identitet. On je, kako se vidi na snimku najverovanije sa sigurnosne kamere kuće, pošto je izašao iz kola u beloj jakni, prišao Nebojši na metar, otkrivenog lica, i pucao u žrtvu iz pištolja s prigušivačem.

Već u prvim satima uviđaja na licu mesta moglo se čuti da je to ubistvo izvršeno greškom te da Marković uopšte nije bio prava meta likvidatora.

Osumnjičeni Čaba Der (39), odranije je poznat policiji, ali i srpskoj javnosti kao plaćeni ubica, zbog čega je i robijao. Čaba Der je bio u zatvoru zbog ubistva. On je 2004. godine priznao da je likvidirao Novosađanina Branislava Jelačića. Tom ubistvu je, kako se osnovano prepostavljalo, prethodio sukob zbog ostvarenja uticaja na novosadskom narko-tržištu.

Nakon što je tadašnji Vrhovni sud Srbije dva puta ukidao presude a suđenje kretalo iz početka, sredinom aprila 2009. godine u tadašnjem Okružnom sudu u Novom Sadu treći put je izrečena presuda za ubistvo od 11. maja 2004. godine u novosadskom restoranu „Marina” u centru grada. Čaba Der iz Čantavira, kod Subotice, označen kao ubica Branislava Jelačića, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora, a Vojislav Škrbić iz Kaća, okrivljen da je Dera na ubistvo podstakao, na 11 godina.

Posle hapšenja u Sarajevu, proteran u Srbiju

Policija Kantona Sarajevo uhapsila je sredinom septembra 2017. Čabu Dera iz Subotice i Marka Gojčevića iz Bara, koji su na saslušanju priznali da su došli u Sarajevo da izvrše ubistvo. Oni nisu otkrili ko je naručilac ubistva, niti koga je trebalo da likvidiraju, objavio je tada sarajevski portal zurnal.info. Njihovo hapšenje je potvrdio MUP Kantona Sarajevo.

Istražni organi sumnjaju da se dvojica ubica dovode u vezu s kriminalnom grupom Nasera Keljmendija, te sa „zemunskim klanom”, navodi se u tekstu. Kod njih su, dodaje se, nađeni automatski pištolji s prigušivačima.

Der i Gojčević su bili u pritvoru u Sarajevu. U drugoj polovini aprila prošle godine bosanskohercegovačko Ministarstvo sigurnosti saopštilo da su s teritorije BiH proterani državljanin Crne Gore M. G. i Srbije D. Č., koji su neposredno pre toga pušteni iz zatvora u Zenici. Njima je pet godina zabranjen ulazak na teritoriju BiH.

Deru je odmereno 12 godina za ubistvo Jelačića, a pet za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića pa mu je spajanjem odmerena petnaestogodišnja robija.

Podsetimo, nakon prvog glavnog pretresa Krivično veće Okružnog suda u Novom Sadu je u oktobru 2005. godine Čabu Dera osudilo na 15 godina zatvora za ubistvo Jelačića, kao i za pokušaj ubistva Dragana Vojnovića na obali Dunava. Škrbić je tada osuđen na 13 godina zatvora zbog podstrekavanja na Jelačićevo ubistvo iz osvete. Vrhovni sud je tu presudu poništio i naložio ponavljanje postupka. Nakon novog suđenja, Krivično veće novosadskog Okružnog suda je Dera osudilo na 14 godina zatvora, a Škrbića na 13.

U obe presude tada je navedeno da je Der u Jelačića te večeri ispalio četiri hica iz pištolja. U restoran je ušao maskiran bradom koju mu je prethodno dao Škrbić. Na sebi je imao i njegovu trenerku. Prišao je Jelačiću, koji je sedeo za stolom u blizini šanka, iz plave kese izvadio pištolj i pucao. Posle toga je izašao i pobegao biciklom.

Po tim presudama, Škrbić je u martu i aprilu 2004. godine podstrekavao Dera na to da ubije Jelačića, obećavši mu za to novac.

Čaba Der je u odbrani naveo da ga je Jelačić angažovao da „odradi neki posao”. Kako je tada rekao, Jelačić je potom odbijao da ga isplati i čak je počeo da mu preti. Zbog toga, odnosno iz straha za sopstvenu bezbednost, odlučio je da ga ubije.

Škrbić je, po presudi, podstrekao Dera da ubije Jelačića, člana „Firme”, čiji su ga pripadnici duže pratili i napadali. Kada je Der pristao, Škrbić mu je nabavio pribor za maskiranje – veštačku bradu – i dao mu donji deo trenerke. Der je 11. maja 2004. oko 22.40 časova, maskiran bradom, šeširom i naočarima, ušao u restoran „Marina” na Trgu mladenaca u Novom Sadu i pucao u Jelačića. Ispalio je četiri metka, a zatim je pobegao biciklom.

Vojislav Škrbić je ubijen 21. maja 2014. godine u novosadskom restoranu „Gondola”. Za njehovu likvidaciju Dušan Buha iz Bačkog Dobrog Polja je u ponovljenom postupku početkom aprila prošle godine u Višem sudu u Novom Sadu osuđen na 18 godina robije, dok će drugooptuženom Milošu Buhi iz Stepanovićeva, koji uhapšen posle trogodišnjeg skrivanja, suđenje biti ponovljeno.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay