Početna Crna hronika Presuda monstrumu iz Herceg Novog: Doživotna kazna zatvora zbog ubistva devojke na...

Presuda monstrumu iz Herceg Novog: Doživotna kazna zatvora zbog ubistva devojke na Grbavici

0

Dejan Dabović (28) iz Herceg Novog, koji je 26. decembra 2019. godine u popodnevnim časovima u Ulici Alekse Šantića u Novom Sadu na svirep način ubio bivšu devojku, Dušanku Jocović (25), presekavši joj nožem i dušnik, osuđen je danas u novosadskom Višem sudu na doživotnu robiju, rekla je predsednik veća sudija Ivana Josifović.

Sud je utvrdio da je okrivljeni bio svestan onoga što je činio, „intelektualno očuvan, ali bez prisustva emocija pri izvršenju dela“, po ranijoj oceni sudskih veštaka, a takav je, posmatrajući spolja, ostao i nakon što je presudu čuo.

Veliko veće kojim je predsedavala sudija Ivana Josifović imalo je pri donošenju odluke o kazni uvid i u ranije ponašanje okrivljenog, pre počinjenog krivičnog dela. Razmatrajući olakšavajuću okolnost za Dabovića uzeta je u obzir njegova mladost, ali i to da je žrtva takođe bila mlada, pametna i lepa. Takođe, dela teških krađa počinjena u 13 navrata u kratkom vremenskom periodu u Crnoj Gori ukazuju na ponašanje i navike optuženog.

Prvostepenom, nepravosnažnom odlukom velikog veća Višeg suda, sudije Ivane Josifović, osuđen je jedinstvenom, odnosno, objedinjenom kaznom i za razbojništvo počinjeno dan pre krvavog zločina za koje je odmereno zasebno tri godine zatvora.

Nalaze su obrazlagali stručnjaci za DNK, sudsku medicinu, ali najduže veštaci za psihijatrijsko-psihološku oblast. Tim veštaka Kliničkog centra Vojvodine osvrnuo se na nalaz stručnog savetnika odbrane.

Prema nalazima veštaka za sudsku medicinu sve povrede na telu nanete su zaživotno, obrtanje noža u predelu vrata, koje ostavlja ožiljak u vidu, tzv, „lastinog repa“, najčešće je posledica rotacije noža, a ne pomeranja žrtve. Po oceni stalnih sudskih veštaka psihijatrijsko-psihološke struke navedeno je da je žrtva bila neagresivne naravi, kako tokom desetogodišnje veze tako i u kritičnim momentima što je retkost. Prema nalazima tima KCV okrivljeni je morao biti svestan svojih postupaka u momentu ubadanja u vitalne delove tela. Procenjeno je da kod njega postoji odsustvo empatije. Sposobnost da shvati značaj dela bila je očuvana, a sposobnost da upravlja svojim postupcima bila je smanjena, ali ne do bitnog stepena.

Podsetimo, Dabović je, dva dana pre svirepog zločina došao iz Herceg Novog da bi progonio bivšu devojku Dušanku, a u neposrednoj blizini zgrade u kojoj je devojka živela je u hostelu iznajmio sobu.

– Nisam mogao da podnesem da više nismo zajedno. Raskinuli smo pre par meseci dugogodišnju vezu. Voleo sam je iako smo živeli odvojeno, ja u Herceg Novom, a Dušanka u Novom Sadu, gde je radila – rekao je u policiji posle zločina, a potom i detaljno opisao i samo ubistvo:

– Pratio sam je dva dana, nisam je video sa drugim muškarcem, što mi je bilo drago. Tog dana sačekao sam je ispred zgrade. Video sam da ide sa posla sa kesama punim voća i povrća. Istrčao sam ispred nje, a ona je počela da viče da je “ostavim na miru”. Ne znam, puklo mi je nešto u glavi, izvukao sam nož iz jakne i ostalo sve znate – ispričao je tada novosadskoj policiji.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay