Početna Crna hronika Provaljeno u vatrogasno društvo u Petrovaradinu i ukradene vredne stvari

Provaljeno u vatrogasno društvo u Petrovaradinu i ukradene vredne stvari

0

Za sada nepoznate osobe u noći između nedelje, 11. oktobra i ponedeljka, 12. oktobra obile su prostorije Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Petrovaradin” u Ulici Pavla Jurišića Šturma 2 u Petrovaradinu.

Kako je potvrđeno u novosadskoj policiji, u toku je potraga za počiniocima. Prema nezvaničnim informacijama, provalnici su ušli kroz prozor.

Tom prilikom odneli su dva nova izolaciona aparata marke Dräger, dve potpuno nove vetrovke koje su sastavni deo radne vatrogasne uniforme sa natpisom “Vatrogasac DVD”, par novih vatrogasnih rukavica marke Rosenbauer, zatim vatrogasni šlem i sekiricu stare više od 100 godina, vatrogasni opasač, mesingano zvono za pozivanje vatrogasaca na požar, poklon prijateljskog vatrogasnog društva iz Nemačke i još nekoliko poklona dobijenih tokom godina od mnogih prijatelja društva, a koji su stajali u vitrinama u kancelariji društva, navode u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu.

Kako dalje navode, dva potpuno nova kompleta Dräger izolacionih aparata kupljena su u julu ove godine i plaćena su više od 350.000 dinara, a odneta su neraspakovana u kutijama sa sertifikatima i garantnim listovima. Vatrogasne vetrovke vrede oko 17.000 dinara po komadu.

“Vatrogasni šlem i sekirica nemaju veliku materijalnu vrednost. Provalnici bi na crnom tržištu za njih mogli dobiti svega nekoliko stotina dinara. Međutim, oni za članove DVD-a ‘Petrovaradin’ imaju ogromnu sentimentalnu vrednost. Naime, godinama unazad kada premine neko od dugogodišnjih članova društva, kolege vatrogasci ga na večni počinak ispraćaju uz ovaj šlem, sekiricu i vatrogasni opasač. To je način da se oda poslednja počast u vatrogasnom maniru. Sličnu sentimentalnu vrednost imaju i ostali predmeti i pokloni odneti iz doma”, kažu u DVD-u.

S obzirom da je društvo isključivo dobrovoljno i neprofitno i da svaki komad opreme nabavlja uz velika odricanja, pričinjena materijalna šteta je ogromna i praktično nenadoknadiva u bližoj budućnosti.

Kako kaže predsednik ovog dobrovoljnog društva Igor Sić, Društvo će i dalje pokušavati da obavlja sve svoje aktivnosti, ali će bezbednost biti značajno ugrožena.

“Ti izolacioni aparati su značili određenu dozu sigurnosti za same vatrogasce na intervencijama, a potencijalno su mogli da spasavaju živote građanima. Sad smo ostali bez toga i ne znam iskreno šta ćemo raditi dok se ta šteta ne nadoknadi”, navodi Sić.

Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Petrovaradin” mole sve građane koji imaju bilo kakvu informaciju o provalnicima ili ukradenim predmetima, da se obrate najbližoj policijskoj stanici i time pomognu organizaciji koja postoji već 145 godina.

Izvor: 021
Foto: Pixabay