Početna Crna hronika Suđenje za opraštanje parking kazni u Novom Sadu ušlo u petu godinu

Suđenje za opraštanje parking kazni u Novom Sadu ušlo u petu godinu

0

U novosadskom Osnovnom sudu nastavljeno je suđenje dvojici rukovodilaca gradske inspekcije zbog optužbi da su učestvovali u nelegalnom opraštanju kazni uticajnim građanima za nepropisno parkiranje na zelenim površinama na koje je ukazala uzbunjivačica Marija Beretka.

Beretka, kao i njen saradnik Zoran Pandurov, kojima je u sudskom procesu pomagalo Savetovalište za uzbunjivače Pištaljke, inače su prvi pravosnažno zaštićeni uzbunjivači u Srbiji i trenutno i dalje rade u novosadskoj upravi.

Kako piše Pištaljka, suđenje koje je već ušlo u petu godinu trajaće očigledno još koju. Sud je na ročištu održanom 10. marta kao svedoke saslušao četiri gradska inspektora koji se detalja nisu ni sećali, jer su izjave tužilaštvu dali još u julu 2016. godine.

Zoran Pandurov, komunalni inspektor i bivši policijski inspektor, koji je Beretki pomogao pravnim savetima i dobio sudsku zaštitu kao lice povezano sa uzbunjivačem, saslušan je takođe na ovom pretresu. Na naredno ročište, zakazano za kraj maja, biće pozvano još pet ispektora.

Glavni okrivljeni u ovom postupku, bivši načelnik inspekcije Vladimir Balaban priznao je pre tri godine krivicu i zaključio sporazum sa tužilaštvom te je postupak protiv njega razdvojen. Osuđen je na uslovnu kaznu zatvora od godinu i po dana. Postupak je nastavljen protiv ostale dvojice okrivljenih, Ilije Rosića i Mirka Gajića.

Krivični postupak protiv trojice rukovodilaca novosadske inspekcije počeo je još oktobra 2016. godine u Osnovnom sudu u Novom Sadu i prate ga brojna odlaganja ročišta. Prema dopisu koji je Pištaljka dobila iz Osnovnog suda i na osnovu uvida u Portal sudova, čak jedanaest pretresa je odloženo “zbog nepostojanja procesnih uslova za njihovo održavanje”, dok je jedan odložen zbog vanrednog stanja i epidemije kovida-19. Održano je samo pet, dakle u proseku jedan godišnje.

Vladimir Balaban koji je do sada jedino pravosnažno osuđen po prijavi Marije Beretke, kako saznaje Pištaljka, trenutno radi kao inspektor za zaštitu životne sredine u gradskoj upravi. Zoran Pandurov, čiji je auto pre nekoliko godina zapaljen ispred zgrade u kojoj živi, kaže za taj portal da se trenutno oseća zaštićeno i da nema problema na radnom mestu.

Izvor: Pištaljka
Foto: PIxabay