Početna Crna hronika U Novom Sadu povećan broj rasvetljenih krivičnih dela

U Novom Sadu povećan broj rasvetljenih krivičnih dela

0

Na području Policijske uprave Novi Sad najveći pad zabeležen kod imovinskih delikata, posebno nasilnih.

Na području Policijske uprave Novi Sad lane je evidentirano ukupno 9.540 krivičnih dela, što je za sedam odsto manje u odnosu na godinu dana ranije. Istovremeno je za tri procenta povećan broj rasvetljenih krivičnih dela. U 2019. se za devet odsto manje kršio javni red i mir, a najveće smanjenje zabeleženo je kod imovinskih delikata, posebno sa elementima nasilja, kojih je manje za više od 27 odsto.

Sumirajući prošlogodišnji rad, ovo predočavaju u novosadskoj policiji, ističući da se prošle godine dogodilo 115 razbojništava što je za 29 manje nego 2018, a procenat rasvetljenih je veći od 68. Evidentirano je šest razbojničkih krađa, gotovo upola manje nego prethodne godinu, i sva su rasvetljena.

“Zaplenjeno je više od 200 kilograma droge, otkrivene su dve kriminalne grupe i šest laboratorija za proizvodnju marihuane. Presečeno je sedam međunarodnih krijumčarskih kanala. Prošlog februara zaplenjeno je 33 kilograma marihuane, a uhapšen je N. B. (19), a droga je nađena u podrumu koji koristi. U oktobru je zaplenjeno 28 kilograma marihuane, a uhapšeni su 26-godišnjaci P. K. i T. V. iz Bačke Topole. Ista količina ove droge otkrivena je i u decembru, a tada je uhapšen N. J. (50) iz Jagodine”, navode u PU Novi Sad.

Kada je reč o najtežim krivičnim delima, od osam prošlogodišnjih ubistava, što je za dva manje nego 2018. i dalje se radi na rasvetljavanju likvidacija novosadskog biznismena Dragana Amidžića Amidže (55) ubijenog 6. oktobra u Sremskoj Kamenici i zločina mesec dana ranije kada je na Novom naselju na parkingu u Ulici braće Dronjak usmrćen Željko Bulatović. Obojica su ubijena hicima iz vatrenog oružja.

Radeći na suzbijanju privrednog kriminaliteta, novosadski policajci su zaplenili oko sedam tona alkoholnog pića, četiri tone naftnih derivata i 1,7 tona nelegalnog duvana, a ukupna vrednost oduzete akcizne robe se procenjuje na više od 6,5 miliona dinara.

Saobraćajna policija je lane otkrila 97.669 prekršaja što je osam odsto više nego godinu dana ranije, a podneto je 1.298 prijava za dela protiv bezbednosti saobraćaja. Iz saobraćaja je isključeno 6.326 vozača, od kojih 4.463 zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Nelegalno oružje

Policija je prošle godine oduzela 129 komada nelegalnog oružja i više od tri hiljade komada različite municije. U akciji sa SBPOK-om, oktobra prošle godine uhapsili su S. Ž. (59) državljanina Švedske i srpsku državljanku R. K. (25). U stanu koji je ona koristila nađene su dve automatske puške, dok je u Bajmoku u stanu koji je koristio Šveđanin otkriveno 11 automatskih pušaka, isto toliko gasnih pištolja prepravljenih u vatreno oružje sa deset prigušivača i veća količina municije.

Predavanja

U okviru projekta “Osnovi bezbednosti dece”, novosadski policajci su u 86 osnovnih škola na područja Južnobačkog okruga održali 6.254 predavanja učenicima prvog, četvrtog i šestog razreda, a u okviru akcije “Matura” predavanja za 2.316 đaka i 84 prosvetara.

Izvor: RTV, Novosti
Foto: Pixabay