Početna Crna hronika U Novom Sadu uhapšena velika kriminalna grupa, oštetili državu za više od...

U Novom Sadu uhapšena velika kriminalna grupa, oštetili državu za više od 2,1 milijardi dinara

0

Inspektori Poreske policije i policija u Novom Sadu razotkrili su organizovanu kriminalnu grupu i lišili slobode 22 osobe, dok je za četiri potraga u toku, zbog sumnje da su izvršili krivična dela poreske utaje u ukupnom iznosu većem od 2,1 milijarde dinara, kao i udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotrebe položaja odgovornog lica, saopštila je danas Poreska uprava.

Akcija je sprovedena zajedno sa Bezbednosno-informativnom agencijom i pripadnicima MUP-SBPOK, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Jedan od osumnjičenih je osmislio šemu i organizovao grupu od 25 lica preko kojih je, u periodu od 2020. godine do danas, upravljao sa 20 privrednih subjekata osnovanih sa prevarnim namerama u inostranstvu i Republici Srbiji.

“Pripadnici ove organizovane grupe su, kao vlasnici i zakonski zastupnici ovih privrednih subjekata sačinjavali i dostavljali organizatoru grupe neistinite fakture ino-dobavljača i lažna dokumenta kao dokaz o preferencijalnom poreklu robe – polovnih automobila, sa ciljem da se prilikom uvoza ostvari pravo na oslobađanje od plaćanja carine i pripadajućeg PDV-a”, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način oštećen je budžet Republike Srbije u ukupnom iznosu od 2.100.744.887 dinara.

Izvor: rtv.rs, tanjug.rs
Foto: Ilustracija/MUP RS