Početna Crna hronika U novosadskom Gerontološkom centru nema zaraženih

U novosadskom Gerontološkom centru nema zaraženih

0

Iako je ovaj drugi talas koronavirusa prema zvaničnim podacima više pogodio mlađu populaciju, oni koji su i dalje najugroženiji jesu stari.

Zbog toga su gerontološki centri i dalje zatvoreni i primenjuju se sve preventivne mere u borbi protiv kovida 19. Proveravali smo kakva je situacija u Novom Sadu, kao i kome najstariji sugrađani mogu da se obrate ukoliko im je potrebna tuđa nega i pomoć.

U tri objekta novosadskog Gerontološkog centra trenutno boravi oko 790 korisnika i još oko 60 u prihvatilištu. Ni među korisnicima ni među zaposlenima nema zaraženih kaže direktorka te ustanove Slavica Škrbić dodajući da se strogo pridržavaju propisanih mera prevencije.

“Koristimo sva dezinfekciona sredstva, više puta u toku dana se dezinfikuju sve površine. Zaposleni nose propisanu zaštitnu opremu. Naravno to je jako teško sada na visokim temperaturama zaposleni rade i pod vizirima i maskama, pod punom radnom opremom, ali moramo kako bismo zaštitili naše korisnike. Prijema novih korisnika u domski smeštaj trenutno nema, kako zbog situacije sa epidemijom, tako i zbog popunjenosti kapaciteta jer su u toku radovi na rekonstrukciji u objektima na Limanu i Futogu. Onima kojima je potrebna tuđa nega i pomoć u ovim danima na raspolaganju su gerontodomaćice. Tu uslugu, između ostalog, već godinama pruža Novosadski humanitarni centar, a trenutno 3 negovateljice, uz sve mere predostrožnosti, brinu o potrebama 20 korisnika”, kazala je Ivana Perić, koordinatorka programa kućne nege i pomoći.

“U aprilu i maju je potreba za pružanjem usluga je bila mnogo manja u odnosu na prethodne mesece ali sada način pružanja usluga odnosno dinamika i obim posla se približava januaru gde smo imali najveći broj radnih sati”, dodala je ona.

Zainteresovani za ovaj vid pomoći mogu se obratiti Novosadskom humanitarnom centru svakog radnog dana od 8 do 16 sati na broj telefona 021/423-021 ili putem e-mejla pomocukuci.nshc@gmail.com.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay