Početna Crna hronika Uhapšeno 17 osoba zbog prodaje lažnih fakultetskih diploma

Uhapšeno 17 osoba zbog prodaje lažnih fakultetskih diploma

0

Policija je, u saradnji sa Odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Novom Sadu, uhapsila 17 osoba zbog sumnje da su umešani u malverzacije sa prodajom lažnih fakultetskih diploma.

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja uhapšeni su G. K. (48) odgovorno lice Univerziteta „Union-Nikola Tesla“, kao i A. K. (28) i M. A. (35) zaposlene na univerzitetu. Zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem i falsifikovanje isprave uhapšeni su policijski službenici Lj. N. (42), D. S. (29) i D. M. (49) .

Uhapšeni su i A. M. (31), M. J. (38), M. R. (26), M. M. (24), D. T. (61), T. S. (35), I. S. (35), B. M. (32), T. I. (72), A. L. (44) i N. S. (47) zbog sumnje da su izvršili krivično delo trgovina uticajem.

Kako se sumnja, u periodu od januara 2020. do marta 2021. godine G. K. je koristeći svoj službeni položaj pribavio drugim fizičkim licima uverenja o stečenom visokom obrazovanju, a pravnom licu imovinsku korist u iznosu od oko 960.000 dinara.

Osumnjičene A. K. i M. A. su po nalogu G. K. sačinjavale dokumentaciju neistinitog sadržaja kao da su kandidati zaista položili ispite, iako nisu bili prisutni na ispitima. One su unosile pogrešne datume o upisu kandidata na fakultet i polaganju ispita, kako bi bilo u skladu sa zakonskim propisima o dužini trajanja školovanja.

T.I., N. S. i A. K. se sumnjiče da su posredovali, uz novčanu nadoknadu, između G.K. i kandidata da im se bez pohađanja nastave i polaganje ispita omogući dobijanje diplome o stečenom visokom obrazovanju.

Lj.N., D. T., T. S., I. S. i B. M. se terete da su davali poklone i novac A.L., N. S. i T. I. koji su posredovali u izvršenju ovih krivičnih dela.

Lj. N. i D. S. se sumnjiče i da su nabavili lažne diplome koje su koristili kao prave.

Osumnjičeni su, uz krivične prijave, privedeni nadležnom tužilaštvu, dok su protiv još dve osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Univerzitet “Union-Nikola Tesla” demantovao da su uhapšeni zaposleni kod njih

Univerzitet „Union-Nikola Tesla“ demantovao je da su G. K., A. K. i M. A., za koje je MUP ranije danas saopštio da su uhapšeni zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja, zaposleni kod njih.

Univerzitet je saopštio da je naneta velika šteta tako što je doveden u kontekst sa aktuelnim hapšenjem 17 osoba zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

– Pod punom materijalnom i moralnom odgovornošću izjavljujemo da navedeno lice nije odgovorno lice univerziteta, odnosno da lica koja su navedena nisu zaposlena na univerzitetu, te da univerzitet nema nikakve direktene veze sa sumnjama koje su izrečene, a što ostavljamo nadležnim institucijama da se izjasne – istaknuto je u saopštenju.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay