Početna Crna hronika Uhapšeno osmoro u Novom Sadu zbog koruptivnih krivičnih dela

Uhapšeno osmoro u Novom Sadu zbog koruptivnih krivičnih dela

0

Novosadska policija u saradnji sa Poreskom policijom i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, uhapsila je osam osoba osumnjičenih za više koruptivnih krivičnih dela, dok se za jednom osobom traga.

U saopštenju MUP-a se precizira da je Ž.O. (48), odgovorno lice firme „Tornado Šped“ iz Subotice, uhapšen zbog sumnje da je pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 24.706.403 dinara i izvršio poresku utaju u od 11.892.399 dinara.

Na teret mu se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, poreska utaja i pranje novca, a zbog sumnje da su pomogli u zloupotrebi položaja i pranju novca, uhapšeni su i B.G. (39) – radnica „Tornado Špeda“, kao i J.Ž. (43), S.Š. (44), P.P. (50), O.Č. (58) otkupljivači voća i povrća.

I.M. (45), fitosanitarni inspektor uhapšena zbog zloupotrebe službenog položaja, a R.Đ. (60), radnik JKP Čistoća i Zelenilo Subotica uhapšen je zbog krivičnog dela falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je Ž.O. zajedno sa B.G, J.Ž, S.Š, P.P, i O.Č, organizovao uvoz i transport voća iz Grčke, a zatim, suprotno Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Ruske Federacije, organizovao izvoz tog voća u Rusiju, praveći fiktivnu dokumentaciju da voće vodi poreklo od srpskih proizvođača.

Kako se sumnja, Ž.O. je sa računa firme „Tornado Šped“ uplaćivao novac na račun poljoprivrednih proizvođača, za veću količinu voća od one koja je realno isporučena, a oni su potom novac vraćali Ž.O. i drugim poljoprivrednim otkupljivačima.

Sumnja se da je na ovaj način osumnjičeni Ž.O. pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 24.706.403 dinara i izvršio poresku utaju u od 11.892.399 dinara.

I.M. i R.Đ. se sumnjiče da su pomogli Ž.O. u falsifikovanju dokumentacije i omogućili mu da proda nektarine, vraćene iz Rusije, koje su po rešenju Fitosanitarne inspekcije trebalo biti uništene zbog neispravnosti.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Krivičnom prijavom je obuhvaćen i četrdesettrogodišnji muškarac, otkupljivač voća i povrća, za kojim se intenzivno traga.

Takođe, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, po nalogu nadležnog tužilaštva biće podneta krivična prijava i protiv 25 poljoprivrednih proizvođača.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay