Početna Aktuelno #FoodPlanet2020: Ambasadori Izraela i Finske predstavili svoju kulturu i nacionalne specijalitete

#FoodPlanet2020: Ambasadori Izraela i Finske predstavili svoju kulturu i nacionalne specijalitete

0

Četvrti po redu festival nacionalnih kuhinja „Food Planet“, kојi оrgаnizuјe Udruženje građana “Srcem za sve”, u saradnji sa kоmpаniјama “Color Media Communications”  i  “Ninamedia”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu, otvoren je 10. oktobra na platou isped Sportsko-poslovnog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Posle dva kišovita dana nastavili smo da, uz pomoć dobrih ukusa, muzike i kulture, putujemo kroz svet svet i upoznajemo se sa turističkom ponudom zemalja koje su deo našeg festivala.

Juče su na festivalu dve zemlje, Izrael i Finska, predstavile svoju kulturu, tradicionalna jela i specijalitete.

Izrael, zemlja koja je po mnogo čemu posebna, a u kojoj osim religijskih, istorijskih i kulturnih osobenosti, postoji mnogo toga što je čini toliko drugačijom od ostalih. Da li ste znali koji je to grad sa više od 100 suši restorana, a da nije Tokio ili Njujork? Da li znate gde je napravljen prvi antivirus za računar, još 1979. godine? Da li pretpostavljate u koji grad tokom godine stigne preko hiljadu pisama adresiranih na Boga? Da, to je Jerusalim, to je Tel Aviv i to je Izrael.

Prisutnima se, ovom prilikom, obratio ambasador Izraela Yahel Vilan, koji je, osim ukusnih izraelskih specijaliteta koje su posetioci mogli da degustiraju, predstavio i izložbu pod nazivom “Vodič kroz hipsterski Izrael“, postavljenu na poleđini autentičnih kućica na platou ispred SPENS-a.

Bez obzira na to da li je u pitanju muzika, umetnost, moda, hrana, festivali ili životni stil – Izraelci brzo prihvataju i vole da istražuju nove trendove. Inspirisani idejama iz celog sveta, pretvaraju ih u nešto autentično i pomalo ekscentrično, u svakom slučaju vredno pažnje! Šetnjom kroz ovu izložbu posetioci su mogli da osete delić kulture mladih u Izraelu, od tzv. street art-a do tetovaža, ‘’vintage’’ mode i ‘’indie’’ bendova do skrivenih kutaka grada poput eklektičnog boho kvarta Florentin u Tel Avivu.

Finska, zemlja u kojoj se nalazi skoro 188 hiljada jezera, koja broji oko pet miliona stanovnika, a ima, verovali ili ne, dva miliona sauna. Zemlja u kojoj se popije najviše mleka po glavi stanovnika, a koja se nalazi u vrhu liste i po ispijanju kafe, ali i piva. Njihov standard za mnoge je primer koji treba slediti. Oni se ne stide ni gubitnika, a Dan neuspeha, koji se svake godine održava 13. oktobra, je finski način da se proslave slabosti i neuspesi, razmene iskustva i promoviše razumevanje neuspeha kao iskustva kroz koje se uči. E, zato su oni posebni i zato, na kraju krajeva, i njihova kuhinja specifična, a posetioci festivala imali su prilike i da se uvere u to.

Prisutnima se, ovom prilikom, obratio ambasador Finske u Srbiji, Njegova ekselencija Kimo Lahdevirta, koji je došao u pratnji supruge, Njegove ekselencije, gospođe Pie Kaikonen, koji su posetioce upoznali sa tradicionalnom kuhinjom njihove zemlje, a kroz video prezentaciju svi prisutni mogli su detaljnije i da upoznaju Finsku.

Posetioci su, ovom prilikom, degustirali tradicionalnu finsku uličnu hranu koja se zove Möttönen ili Atom, hleb od krompira sa lososom i rolnicama sa cimetom.

Sve do 20. oktobra, tokom 10 dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se 20 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na platou će se nalaziti i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.