Početna Aktuelno NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Vikend u Mladenovu, vrući čvarci, slatki salnjaci i pečena...

NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Vikend u Mladenovu, vrući čvarci, slatki salnjaci i pečena džigerica

0

Karabinje, zabijačka, svinjska daća, disnotor nazivi su za događaj posebno popularan u našoj tradiciji, a u narodu poznat kao svinjokolj. Svoje sećanje na ovaj dan, sa nama je podelila još jedna naša čitateljka, čiju priču prenosimo u celosti (ime poznato redakciji).

“Kada kažemo svinjokolj, prva asocijacija su mi Mladenovo, vrući čvarci, slatki salnjaci i pečena džigerica. Ono što pamtim jeste rano buđenje, pre šest časova, skičanje svinja i silni svet koji taj dan prodefiluje babinom kućom na selu”, počinje svoje sećanje naša čitateljka.

“Mama, tata, brat i ja poslednjeg vikenda meseca novembra odlazimo na selo kod babe i čike na tradicionalni svinjokolj. Mama nije krila nezadovoljstvo što uopšte mora da ide, a tata je, iako nimalo vičan svinjokoljskim radovima, bio srećan što će vikend provesti u svom selu okružen rodbinom i prijateljima”, nastavlja ona sa osmehom.

“Na svinjokoljsko jutro, brat i ja se budimo ranom zorom uz skiču i vapaj umirućih svinja. Baba zakuvava ko zna koju kafu to jutro i iznosi je napolje zajedno sa rakijicom, uz neizostavno gunđanje. Polovina radnih muškaraca u dvorištu su uveliko pijani. Tranzistor je pojačan, pola ulice zna šta se to jutro dešava u našem dvorištu. Manje više takva atmosfera je trajala ceo dan, uz smenjivanje pesme i vike. Ono što je mene radovalo je grickanje vrućih čvaraka, koje mi je čika odvajao čim bi bili gotovi, naravno dobijala sam najlepše, one najmesnatije”, nastavlja svoje sećanje sa osmehom.

“Mama je bila zadužena za salnjake sa pekmezom, tata je ukoliko me sećanje dobro služi, topio čvarke. Neko bi rekao najlakši posao, ali on bi od toga svake godine pravio nauku. I tako bi se, iz godine u godinu, ovaj dan manje-više sa identičnim scenama, ponavljao. Kao dete svinjokolj sam doživljavala kao veoma važan dan u godini, dan kada se okupe porodica i prijatelji, i kada kućom vlada vesela atmosfera. Žao mi je što je taj običaj u našoj porodici spontano ukinut…”, završava svoju priču naša čitateljka.

U susret 29. novembru, nekadašnjem Danu Republike, najvažnijem prazniku SFRJ koji se u najvećem broju seoskih domaćinstava, obeležavao uz svinjokolj, pozivamo vas da sa nama podelite svoja sećanja na ovaj dan i sve što se u njemu dešavalo. Potrudite se što živopisnije da nam opišete atmosferu i događaje toga dana, od prve dedine rekije preko veselog okupljanja rođaka i komšija, neizostavnih svađa i pehova, pa sve do topljenja čvaraka.

Novembar Fest nagrađuje najzanimljivije priče i sećanja na centralni događaj poslednjeg vikenda novembra, svinjokolj.

Svoje priče, sa ili bez pratećih fotografija, šaljite na mail adresu novembarfest2020@gmail.com. Vaša sećanja ćemo objaviti na zvaničnoj Facebook stranici Novembar Fest, a najzanimljiviji postovi, sa najvećim brojem lajkova i komentara, biće nagrađeni vrednim nagradama.

Novembar Fest organizuje Udruženje za kulturu, turizam i medije “Petrovaradin medija” u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i Udruženjem THE BEST FEST. Projekat sufinansira Gradska uprava za privredu Grada Novog Sada.