Početna Gastro NS “Taste of Planet” – Pakistan i Slovačka predstavili Novosađanima svoju kulturu i...

“Taste of Planet” – Pakistan i Slovačka predstavili Novosađanima svoju kulturu i nacionalnu kuhinju

0

Udruženje građana The Best Fest u saradnji sa kompanijom “Color Media Communications”, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada, odnosno Gradske uprave za privredu organizuje Festival nacionalne kuhinje „Taste of Planet“ koji se održava u Novom Sadu, na platou ispred SPENS-a, u periodu od 15. do 23. oktobra.

I ove godine, svi posetioci će, uz pomoć dobrih ukusa, muzike i kulture, proputovati ceo svet a usput se i upoznati sa turističkom ponudom zemalja koje budu gosti našeg festivala.

Juče nam se predstavila Jermenija, a danas smo bili u prilici da upoznamo Pakistan i Republiku Slovačku i isprobamo kulinarske specijalitete ove dve zemlje.

Kuhinja Pakistana je slična kuhinji severne Indije. Geografska lokacija Pakistana, takođe, određuje kuhinju koja varira od regiona do regiona. Kao primer, kuhinja zapadnog dela zemlje ima elemente kuhinje Bliskog istoka, dok istočni deo zemlje ima elemente kuhinje Dalekog istoka.

Stanovništvo na severnom delu zemlje ne jede začinjenu hranu, ali jedu mnogo domaćeg hleba. Nakon svakog obroka, sledi šolja čaja. Svinjetina i svinjski proizvodi se ne konzumiraju. Najpopularnija jela se sastoje od piletine i jagnjetine sa roštilja.

Pilav je osnovni sastav svakog ručka. Veoma popularan obrok je piletina, kuvana u sosu sa iseckanim povrćem. Sos se kuva dok ne proključa i ne postane gust. Komadići piletine prethodno se potope u jogurt, a zatim kuvaju zajedno sa sosem. Pilav se služi odvojeno. Ovakav obrok se zove na engleskom Chicken Tikka.

Sa druge strane, kao i gotovo sve evropske zemlje, slovačka kuhinja je kroz vekove u svemu primala uticaje svojih zemalja suseda, pa tako i u gastronomskom smislu. Iz tog “evropskog lonca” ipak su se izdvojili specifični specijaliteti slovačke kuhinje.

Slovačka se, ipak, razlikuje većom upotrebom začina, po čemu je zapravo slična mađarskoj, čije je gulaše, takođe, prigrlila i lagano prilagodila. Slovačke specijalitete za današnju priliku Novosađanima je pripremio kulinarski tim iz restorana Petrovačka čarda.

U slovačkoj kuhinji, od mesa je najučestalija svinjetina, a osim svinjetine i govedine, dosta se jede i piletina. Sezona pačetine i guske je u jesen, a njihovo se meso poslužuje s knedlicama, palačinkama s mašću i kuvanim kupusom.

Od ribe prevladavaju šaran i pastrmka uzgojeni u Slovačkoj. Šaran je obavezan na božićnom meniju: pržen, pohovan, s orasima, belim lukom ili u pivskom testu. Pastrmka se peče ili puni nadevima od badema, šunke i sira, ili se poslužuje jednostavno kuvana.

Začinjena i pikantna jela uravnotežuju se prilozima u obliku knedli, ćufti, krompira na sto načina, pirinča, gljiva i testenine. Tipična slovačka kuhinja uključuje i brojne varijante kozjega sira.

Sve do 23. oktobra, tokom osam dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se preko 10 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana na platou ispred Spensa besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.