Početna Gradske teme 20 godina prevencije bolesti zavisnosti u Novom Sadu

20 godina prevencije bolesti zavisnosti u Novom Sadu

0

borba protiv narkomanije8

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je svečanosti kojom je obeležen jubilej – 20 godina prevencije bolesti zavisnosti u Gradu Novom Sadu. Tom prilikom, predstavnicima Grada i članovima Radnog tela koji su se proteklih 20 godina bavili ovom problematikom dodeljene su zahvalnice.

Gradski odbor za prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci Grada Novog Sada formiran je pre 20 godina. Tokom dve decenije kontinuirane i organizovane prevencije urađeno je mnogo toga što je sada postalo standard primarne, sekundarne pa i tercijalne prevencije u našoj zemlji. Nekada Odbor, a danas Komisija za borbu protiv droga Grada Novog Sada je radila, a radi i sada kao tim profesionalaca iz različitih društvenih sektora. Zajednički cilj je bio da se naprave programi koji pomažu zajednici i pojedincu, održavaju se i traju u kontinuitetu, tako da je novosadski model prevencije postao paradigma prevencije u Srbiji.

Nažalost, u današnje vreme droga je veoma dostupna i predstavlja veliku opasnost. Mi već 20 godina vodimo borbu zajedno sa vrsnim stručnjacima kako bismo smanjili uticaj narkomanije u našem gradu. Za to vreme uspeli smo da okupimo sve sektore u gradu – zdravstvo, prosvetu, sudstvo, crkvenu zajednicu, Crveni krst, rehabilitacione centre i različite nevladine organizacije sa kojima pune dve decenije uspešno sarađujemo. Grad Novi Sad svake godine izdvaja sredstva za aktivnosti na prevenciji zloupotrebe droga, koje putem projekata, realizuju kako zdravstvene ustanove, tako i udruženja. Na ovaj način, promovišu se zdravi stilovi života mladih bez upotrebe droga, vrši se edukacija školske dece i mladih, roditelja, kao i vršnjačka edukacija. Uvek ćemo ulagati značajna sredstva u sve vidove prevencije, a ona svakako predstavlja manje ulaganje nego ono za lečenje i rehabilitaciju jednog zavisnika – izjavio je prof. dr Zoltan Horvat kojem je uručena Zahvalnica povodom toga što je tokom svog mandata nesebično i svesrdno pomagao rad Komisije, pružajući joj veliku podršku.

Zahvalnice su dobili i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, osnivač Gradskog odbora za prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci Grada Novog Sada prof. dr Nikola Vučković, sudija Miroslav Alimpić, zamenik načelnika Odeljenja kriminalističke policije Ostoja Jovišević, psiholog Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“ Maja Vucelja, načelnica Gradske uprave za zdravstvo Mila Uverić-Radović, predsednik Komisije za borbu protiv droga prof. dr Aleksandri Dickov i organizacija Crvenog krsta Grada Novog Sada.

Prof. dr Nikola Vučković rekao je da je najbitnija kontinuirana intersektorska prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci i da je Novi Sad jedinstven po tome što jedan ovakav program traje 20 godina.

Za to vreme edukovali smo nekoliko stotina hiljada dece, preko 50 hiljada odraslih, sproveli smo niz akcija u osnovnim, srednjim školama i u studentskim domovima. Postignuti su značajni rezultati u tih 20 godina, jer smo uspeli da broj razbojništava koje su činili narkomani u metadonskom centru smanjimo sa 57% na 7%. Međutim, najvažnije je da je za tih 20 godina broj zavisnika od heroina smanjen za dve trećine u Novom Sadu – rekao je prof. dr Vučković.

Istim povodom, član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat prisustvovao je u Skupštini Grada skupu predstavnika relevantnih institucija, ustanova i organizacija koji su podelili iskustva u borbi protiv bolesti zavisnosti.

Autor i foto: NsHronika.rs