Početna Gradske teme 70. rođendan Istorijskog arhiva grada Novog Sada, Gradonačelnik Đurić obišao stalnu postavku

70. rođendan Istorijskog arhiva grada Novog Sada, Gradonačelnik Đurić obišao stalnu postavku

0

Povodom sedam decenija od osnivanja Istorijskog arhiva grada Novog Sada, koji od 2004. godine nosi to ime, u toj ustanovi je priređena stalna postavka koja svedoči o razvoju Novog Sada, ali i delatnosti kojom se bavi.

Postavku je danas obišao gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i čestitao zaposlenima jubilej izrazivši nadu da će je turisti i delegacije posećivati kako doživeli Novi Sad onako kako ga Istorijski arhiv vidi, kao i njegove znamenite ličnosti, te se uvere kako se širio i razvijao.

Napomenuo je da je do 2016. godine Istorijski arhiv bio smešten na Petrovaradinskoj tvrđavi gde su bili loši uslovi za rad, ali i čuvanje građe.

“Mislim da je ova zgrada u koju se Istorijski arhiv preselio 2016. na ponos Novog Sada i cele države. U njoj se čuva više od 9.300 metara arhivske građe. Dobra je okolnost da je ona objedinjena na jednom mestu, a ne kao nekada. Samo obilazeći ovu izložbu može se mnogo saznati o prošlosti grada”, rekao je Đurić poželevši zaposlenima da nastave da skupljaju i čuvaju arhivsku građu koja je izuzetno važna za buduće naraštaje da bi se sećali predaka od kojih su se neki našli na stalnoj postavci.

Direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada Petar Đurđev je istakao da je podrum Gradske kuće sa pozajmljenim stolom i še stolica bio prvo mesto na kom je ova ustanova obavljala svoju delatnost. Posle toga, kako je rekao, decenijama se radilo u neuslovnim porostorijama na Petrovaradinskoj tvrđavi i zahvaljujući nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću i Gradu Novom Sadu, Istorijski arhiv je dobio prestižan objekat za rad.

“Objekat u kom sada obavljamo delatnost nam je omogućio pune uslove za rad i razvoj ne samo arhivske struke nego i svih ostalih koji popularišu arhivsku građu, kao i istorijska znanja u našem okruženju”, kazao je Petar Đurđev. Sedamdeset godina postojanja jedne ustanove nije malo. Vrednujući i ceneći zalaganja i trud prethodnika kao i današnjih generacija arhivista priredili smo stalnu postavku koja svedoči o bogatstvu arhivske građe koja se čuva kod nas. Nastavićemo predano da brinemo o tom blagu koje će svedočiti budućim generacijama kako se Novi Sad razvijao, ko je sve živeo u njemu, i što je najvažnije, da čuvamo kulturu sećanja i kreiramo naš identitet promovisati istoriju našeg grada.

Đurđev je napomenuo da izloženi eksponati u okviru stalne postavke imaju određenu težinu i pouku. Dodao je da živopisi predstavljenih Novosađana kazuju o zanimljivom i vrlo dinamičnom razvoju Novog Sada od 1748. do današnjih dana i dokaz njihovog doprinosa da on danas bude lep grad za život.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Dnevnik.rs