Početna Gradske teme Agencija za borbu protiv korupcije pogrešila u slučaju direktora KCV-a?!

Agencija za borbu protiv korupcije pogrešila u slučaju direktora KCV-a?!

0

Stručna služba Pokrajinske vlade došla je do zaključka da Agencija za borbu protiv korupcije nije bila u pravu kad je predložila smenu prof. dr Petra Slankamenca, dosadašnjeg direktora Kliničkog centra Vojvodine.

Agencija za borbu protiv korupcije reagovala je po saznanju da je dr Slankamenac bio u sukobu interesa i faktički zaposlio svoju ćerku u KCV. Tražila je njegovo razrešenje, što je 021 i saznao.

Podsetimo, dosadašnji v.d. direktora KCV podneo je ostavku na funkciju prošle srede, što je konstatovala Pokrajinska vlada. Na istoj sednici je razrešena i direktorka Dečije bolnice dr Jadranka Jovanović Privrodski. Pokrajinska vlada nije uputila saopštenje sa sednice nakon ovih kadrovskih smena.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poručio je danas da mu je nejasno zbog čega je cela situacija u vezi sa kadrovskim promenama, inače u dve najznačajnije zdravstvene ustanove u Vojvodini, “uvedena u sferu mističnosti”.

“Mi se, inače, povodom redovnih stvari retko oglašavamo, oglašavamo se kad želimo da istaknemo nešto što je važno. Na vaše insistiranje smo oko 15 časova pustili saopštenje, bio sam i sam zbunjen zbog čega je velika tenzija. Nema nikakvih negativnih vesti, radi se jednostavno o imenovanju novih ljudi. Verovatno javnost očekuje neki problem, neki incident, ali nema ih. Apsolutno smo zadovoljni načinom na koji je prof. Slankamenac vodio ustanovu i, po mom dubokom uverenju, najbolje je to radio od svih na čelu KCV poslednjih 10-15 godina”, naveo je Mirović.

On je dodao da bi se novinari iznenadili “kad bi nabrajao sa koliko sednica Pokrajinske vlade nije izdato nikakvo saopštenje” jer su se donosile, kako je rekao, rutinske odluke.

Kako je 021 otkrio prošle godine, dr Slankamenac bio je u dokazanom sukobu interesa, jer je svoju ćerku zaposlio na neodređeno vreme u Kliničkom centru Vojvodine. Ona se na konkursu borila za radno mesto među još 126 kandidata, a komisija je odabrala upravo nju kao najbolju kandidatkinju. Komisiju je imenovao direktor ustanove, njen otac. Slankamenac je, po zakonu, morao da obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije da je u mogućem sukobu interesa u roku od osam dana od dana saznanja da postoji potencijalni problem sa zapošljavanjem njegove ćerke. On to nije učinio.

Za predsednika Pokrajinske vlade je odluka Agencije sporna. On je sugerisao ovom organu da se bavi “pravom, velikom korupcijom”.

“Imam pravo na svoj stav, kao što imam istovremeno obavezu da poštujem sve što Agencija nalaže i zahteva od nas. Nisam sklon da bezrezervno i bez analize, u nekom građanskom smislu, stavljam na proveru sve što državni organi traže, a imam pravo na to, kao građanin. Nismo želeli da ulazimo u spor s Agencijom, iako smo na to imali pravo. Smatram da će Agencija biti zadovoljna činjenicom da dr Slankamenac ide u penziju i što više ne moraju da se jednom časnom, odgovornom i poštenom čoveku na ovakav način obraćaju. A ima mnogo onih kojima bi mogli da se obraćaju kad je reč o korupciji”, poručio je Mirović.

Pokrajinska vlada trebalo je da razmatra rešenje koje joj je stiglo od Agencije za borbu protiv korupcije. Međutim, Mirović je za 021 još ranije poručio da će problem u vezi sa ovim slučajem nepotizma možda biti rešen upravo odlaskom u penziju dr Slankamenca.

“Mnogima među onima koji su sporni mesto je bilo u Kliničkom centru. Ne znam zašto se Agencija nikada nije bavila, recimo, slučajem da je u rekonstrukciji Betanije nestalo 210 miliona dinara. Valjda im je to posao, a ne da li je neko ko je zaista radio dobro, uradio nešto što oni smatraju protivno svojim pravilima. Da su se bavili velikom korupcijom u Vojvodini, ne bismo mi sada u drugom pokušaju rekonstruisali Hertelend, Kliniku za ginekologiju i akušerstvo, novu kuhinju za ‘Radosno detinjstvo’. Ne bismo ranije imali izmešane razne veze između tužilaštava”, kazao je Igor Mirović.

On je pojasnio da je dr Jovanović Privrodski razrešena sa čela Dečije bolnice na osnovu zahteva, te da je razlog odlazak u penziju – slično prof. Slankamencu. Ona je uslov za penziju ispunila oktobra prošle godine.

Prof. dr Petar Slankamenac prisustvovao je današnjem obilasku rekonstruisane Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju i medijima poručio da je uživao u radu na čelu KCV poslednje dve i po godine.

“Sve što smo zamislili i planirali u tom periodu smo i ostvarili. Podrška Pokrajinske vlade je bila maksimalna. Nažalost, godine čine svoje, ja sam pred krajem profesionalnog rada i za tri meseca idem u penziju”, rekao je Slankamenac.

Kako za 021 navodi nova v.d. direktora Kliničkog centra Vojvodine dr Edita Stokić, menadžment KCV ostaje isti i do sada je odlično funkcionisao.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay