Početna Gradske teme Aktivistkinji iz Novog Sada ekstremisti prete silovanjem

Aktivistkinji iz Novog Sada ekstremisti prete silovanjem

0

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od nadležnih organa da napokon počnu da sankcionišu kreatore jezivih napada i pretnji kojima je izložena aktivistkinja iz Novog Sada Bojana Vatić, zbog njenih kritika na račun velikosrpskog nacionalizma.

Kako navode u saopštenju, Bojana Vatić prima preko društvene mreže Fejsbuk “tako gnusne pretnje i uvrede, da ih je nemoguće i citirati”.

“Ovaj put je primila i eksplicitne pretnje silovanjem. Reč je o kontinuitetu pretnji koje ona dobija još od februara prošle godine, a koje su u poslednje vreme još učestalije. Ne prezaju ni od objavljivanja lažnih i montiranih objava na Fejsbuku, iza kojih ne stoji Bojana Vatić”, piše Građanska Vojvodina.

Upozoravaju nadležne organe da svojim nečinjenjem preuzimaju odgovornost za širenje mržnje i za potencijalno nasilje.

Aktuelni “lov na veštice i nametanje velikosrpskog nacionalističkog jednoumlja preko većine medija u Srbiji poražavajuća su opomena za društvo”, smatraju u koaliciji nevladinih organizacija.

“Isto tako, armije režimskih nacionalističkih botova angažuju se u napadima na ‘politički nepodobne’ preko društvenih mreža. Na javnoj i političkoj sceni ponovo dominiraju iste osobe i iste ideje koje su devedesetih godina prošlog veka kreirale ratnohuškačku atmosferu koja se okončala krvavim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Društvo koje se odrekne slobode govora i vladavine prava na kraju biva prepušteno vladavini rulje. A u takvom društvu više niko neće biti bezbedan”, zaključuju.

LSV: Država da pronađe i kazni ekstremiste koji prete Bojani Vatić

Povodom ovih pretnji reagovala je i Liga socijaldemoktrata Vojvodine, koja zahteva od nadležnih državnih organa da pod hitno otkriju i sankcionišu osobe koje već mesecima prete Bojani Vatić.

Ističu da država mora zaustaviti ekstremiste ili “postaje saučesnik u njihovom delovanju”.

“Eksremistima se mora pokazati da nisu jači od pravnih normi, ali i normi civilizovanog života”, zaključuje se u saopštenju LSV-a.

Izvor: 021
Foto: Pixabay