Početna Gradske teme Aleksandar Vulin: “U Domu u Veterniku ubuduće bez dece”

Aleksandar Vulin: “U Domu u Veterniku ubuduće bez dece”

0

Ministarstvo za rad, zajedno sa zaposlenima u sistemu socijalne zaštite i stručnom javnošću, pokrenulo je sveobuhvatnu akciju reforme sistema ustanova koje se, na prvom mestu, bave decom, izjavio je danas resorni ministar Aleksandar Vulin prilikom posete Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Veterniku.

Podsetivši da su korisnici doma u Veterniku deca i odrasli, Vulin je rekao da će taj dom zadržati samo odrasle korisnike, uz dalje smanjivanje njihovog broja kako bi se u sistemu socijalne zaštite ravnomerno rasporedio broj korisnika, ispunili odgovarajući standardi, a korisnici približili njihovoj biološkoj porodici.

– Dom u Veterniku je važna, ugledna i stara institucija u kojoj su bili na istom mestu i deca i odrasli korisnici. Mi smatramo da to nije u najboljem interesu dece i zato smo pokrenuli čitavu akciju kako bi obezbedili da u Veterniku ne bude više maloletnih korisnika – rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, u domu je trenutno 31 maloletni korisnik, a očekuje se da će do kraja godine moći da se svakom od njih nađe odgovarajući smeštaj.

– Da li je to povratak u biološku porodicu, što je idealno, ali veoma teško i veoma retko, smeštaj u hraniteljsku porodicu ili smeštaj u neku od ustanova koje su bliže mestu porekla naših korisnika. I naravno, ono što je jedna od najboljih opcija, to je stanovanje uz podršku, odnosno stanovanje u malim domskim zajednicama – objasnio je Vulin.

On je dodao da je za većinu korisnika Veternika biološka porodica ponekad predaleko, a nekada postoji smanjen interes same porodice da budu uz korisnike.

– Ali na nama je da obezbedimo bar minimum uslova za svakog od korisnika i da ih, gde god je moguće, približimo njegovom mestu porekla i mestu gde mu je porodica – poručio je Vulin.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja naglasio je da se planira reforma sveobuhvatnog sistema socijalne zaštite što, kako je objasnio, znači drugačiji odnos i prema domovima za decu.

– Naš sistem socijalne zaštite zaslužuje da se njemu posebno posvetimo i zaslužuje da na prvom mestu bude korisnik – zaključio je Vulin.

“Sa zadovoljstvom ću braniti antifašističku prošlost”

Aleksandar Vulin izjavio je danas da će mu biti “veliko zadovoljstvo” da se pred ustašama i pred porodicom Milana Nedića bori za istinu o srpskom narodu, njegovoj antifašitičkoj prošlosti i budućnosti.

– Biće mi veliko zadovoljstvo i pred ustašama i pred Nedićevcima da se borim za istinu u našem narodu, našoj antifašističkoj prošlosti i našoj antifasištičkoj budućnosti, i da nikada ne dozvolim da zločinci i žrtve budu izjednačeni – poručio je Vulin.

Vulin je porodici Milana Nedića, koja je protiv njega najavila tužbu zbog njegovih izjava o ulozi Nedića tokom nacističke okupacije Srbije, predložio da stane u red sa ustašama koje su ga već tužile.

Izvor: Tanjug
Foto: domveternik.org.rs