Početna Gradske teme Beogradska filharomonija priprema ogroman Betovenov koncert u Novom Sadu

Beogradska filharomonija priprema ogroman Betovenov koncert u Novom Sadu

0

Beogradska filharmonija će kao jedan do svojih najgabaritnijih projekata do sada sa Dortmundskom filharmonijom i horom iz Slovačke, pod upravom dirigenta Gabrijela Felca, prirediti “Betovenov maraton” u jednom danu 26. juna u Novom Sadu, izjavila je portparolka Beogradske filharmonije Jelena Milašinović.

Biće to ogroman koncert u Novom Sadu. U jednom danu se izvode sve Betovenove simfonije, a Deveta na otvorenom. Projekat smo planirali sa puno vere i postavljamo lestvicu uvek malo više, što je zaostavština Ivana Tasovca – rekla je Milašinović agenciji Tanjug.

Dva orkestra će izvoditi naizmenično osam simfonija Ludviga van Betovena u Gradskoj koncertnoj dvorani, a Devetu na Petrovaradinu sa 250 izvođača na sceni, u okviru Projekta Evropske prestonice kulture. Nedelju dana ranije čitav projekat će biti izveden u Dormundu.

Prisećajući se direktora Beogradske filharmonije Tasovca (1966-2021), Milašinović je rekla da je – sve što je rađeno sa njim više od sećanja – i da im je on – ostavio nam puno zadataka i zacrtanih ciljeva

Tasovcu je posvećen i jedan segment koncerata “Genijalna deca koja menjaju svet”, koje Beogradska filharmonija sa dirigentom Ivanom Markovićem posle niza krajem marta nastavlja u svojoj dvorani od 4. do 8. aprila (od 10:00 do 12:00), a namenjeni su deci školskog uzrasta.

U programu u kome Filharmonija izvodi dela čuvenih kompozitora koji su bili vunderkindi kao Mocart, Betoven, Mendelson i Sen Sans, deca mogu čuti snimak Tasovčevog izvođenja čuvene kompozicije “Za Elizu”.

Tasovac je imao samo 11 godina kada je prvi put nastupio sa Beogradskom filharmonijom.

– U jednom segmentu posvećenom Betovenu sećamo Tasovca, budući da je važio za mladog genijalca na klaviru. Mlada publika ima prilike da čuje njegovo izvođenje “Za Elizu”. Sećanje na njega prenosimo na lep i prirodan način na mlade generacije u našoj instituciji, za koju je Tasa bio vezan ceo život – rekla je Milašinović.

U okviru koncerta “Genijalna deca koja menjaju svet“, gde priču o genijalnim muzičarima tradicionalno vodi filharmoničarka Slavica Perić, izvodi se i kompozicija “Splav lovaca na dinosauruse” mlade Mije Mićić, koju je napisala sa 11 godina, a bila ju je izvela i Njujorška filhamronija.

To je najzabavniji deo koncerta zato što kompozicija opisuje vožnju rolerkosterom, pa su publika i muzičari pozvani da malo zavrište na koncertu. Tako da probijamo neki uobičajeni bonton, i repertoarski i konceptalno – rekla je Milašinović.

Prema njenim rečima, filharmonija strateški planira projekte kao što su koncerti na jesen za decu predškolskog uzrasta i sada “Genijalna deca koja menjaju svet”, u kojima je osnovno da se provedu ali i da nešto nauče, a – posebno je interesantno kada se publika vrati

Kroz godine druženja sa Filharmonijom vidimo da ta deca rastu i vrlo kritično umeju da nam kažu šta im je bilo zabavno, šta su naučili. I ovog puta im pokazujemo da savremena muzika može da bude vrlo komunikativna. Delo Mićić je više nego komunikativno. Zaista nas raduje kada traže nešto na bis – istakla je Milašinović.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay