Početna Gradske teme Bicikli i automobili s kamerama spremni za kontrolu parkiranja

Bicikli i automobili s kamerama spremni za kontrolu parkiranja

0

U Sektor komunalne milicije Gradske uprave za inspekcijske poslove pristiglo je pet automobila i deset bicikala sa kamerama, a sam sistem radnog naziva „Nspatrol” trebao bi da počne sa radom početkom naredne godine, rekao je član Gradskog veća za komunalne poslove Zdravko Jelušić.

U pitanju je sistem kojim će se proveravati i kažnjavati nepropisno parkiranje – na zelenim površinama, trotoarima i biciklističkim stazama, kao i nepropisno zaustavljanje na saobraćajnicama.

Nakon nekoliko sastanaka sa stručnim ljudima iz oblasti prava, saobraćaja i zaštite ličnih podataka, uspeli smo da pripremimo gradske odluke za usvajanje tako da se sistemom evidentiraju samo vozači koji su zaista u prekršaju, jer ne želimo da otežamo našim građanima svakodnevicu, već da destimulišemo bahato parkiranje – rekao je Jelušić.

Kamere koje smo kupili su najvišeg kvaliteta i performansi, u prvom krugu vozila beleže prekršaj, ukoliko se on i dalje dešava u drugom krugu, registarske oznake šalju se u JKP „Informatika”, a dalje prosleđuju Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP)

Iz MUP-a se podaci vraćaju „Informatici”, koja ih svakog dana u ponoć prosleđuje u JP „Pošta”, odakle će se kazne jednom nedeljno slati na adrese prekršioca. U slučajevima da kamere na automobilima ne mogu da prepoznaju registarske table (prljave su, prekrivene ili je gepek otvoren), sistem alarmira vozača, koji sredstvima veze obaveštava kolege koji su na biciklima da postupaju u takvim slučajevima. Geolokacija takvog vozila je vidljiva svima u sistemu.

Sistem automatski prepoznaje ljudska lica i zamagli ih na slici, čime smo osigurali eliminaciju ljudskog faktora, ličnih poznanstava i drugih negativnih uticaja, odnosno, obezbedili smo jednakost građana – istakao je Jelušić. – Ukoliko je vozilo na „beloj listi”, ono se neće dalje procesuirati. Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja, na toj listi će biti policijski službenici koji obavljaju službenu dužnost, kao i pripadnici komunalne milicije, radnici komunalnih službi koji obavljaju svoju delatnost, kao i vatrogasne službe i Hitna pomoć

Inače, kazna za parkiranje na zelenoj površini iznosi 250.000 dinara za pravna lica, a 150.000 za nepropisno parkiranje na mestu koje nije javna površina. Kazna za fizička lica koja parkiraju na zelenoj ili drugoj površini koja nije predviđena za to jeste 25.000 dinara.

Izvor: vojvodinauzivo.rs
Foto: PrtSc/Instagram/newnow.rs