Početna Gradske teme Četvrta međunarodna naučno-stručna konferencija Dunavski biznis forum 2015.

Četvrta međunarodna naučno-stručna konferencija Dunavski biznis forum 2015.

0

dunavski biznis forum

Četvrta međunarodna naučno-stručna konferencija Dunavski biznis forum 2015. počela je danas u Novom Sadu, a tema ovogodišnjeg skupa je konkurentnost i održivi razvoj.
Ključne teme kojima će se učesnici baviti na ovogodišnjem Forumu su ideja i realizacija Dunavske strategije, diplomatija u službi privrednog povezivanja i razvoja Dunavskog regiona, konkurentnost i održivi razvoj, preduzetništvo, značaj i uticaj medija, agrarni sektor Dunavskog regiona i druge.

Oblast konkurentnosti i održivog razvoja biće dodatna vrednost aktivnostima koje se planiraju na Forumu, a čiji je fokus, ove godine, zapošljavanje mladih i zaustavljanje njihovog odlaska iz Srbije.

Cilj konferencije je da ukaže na potrebe i načine postizanja konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kao osnovnih nosilaca privrednog razvoja kroz njihov održiv razvoj, imajući u vidu inovativnost, obrazovanje, ljudske resurse, energetsku efikasnost, primenu obnovljivih izvora energije, novih materijala i tehnologija i drugo.

Na forumu će se govoriti o nizu značajnih tema vezanih za 14 zemalja Dunavskog sliva od ekonomije, kulture, privrede do obrazovanja“, rekao je na otvaranju u amfiteatru Univerziteta u Novom Sadu predsednik Organizacionog odbora foruma prof. Radovan Pejanović.

Po njegovim rečima, projekat Dunavske regije omogućava svim članicama da lakše dođu do sredstava iz fondova EU, a Dunavski biznis forum daje dobar pregled i ekonomskog i privrednog stanja u regionu.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin rekao je da su Novi Sad i Vojvodina domaćini jedne od najznačajnijih konferencija posvećenih ekonomiji u regionu.

Dunavski biznis forum za cilj ima da uporedi ekonomske kapacitete Vojvodine i Srbije sa kapacitetima država u okruženju i da pregled ekonomskog i privrednog stanja u Dunavskoj regiji“, rekao je Vasin.

Učesnici skupa biće upoznati sa činjenoicim da je, kako je rekao, Vojvodina ekonomski najrazvijeniji deo Srbije i da je više od 90 odsto projekata prekogranične saradnje ostvareno upravo u Vojvodini.

Dunavski biznis forum traje tri dana, prva dva dana teme će biti vezane za ekonomiju i privredu, a treći dan je rezervisan za teme iz poljopirivrede.

Planirano je da se održi devet panel diskusija sa različitim temama, a domaćini su najavili i učešće nekoliko najvećih stručnajka iz oblasti ekonomije koji bi trebalo da se putem video linka uključe u rad skupa.

Učesnici Foruma su vodeći ljudi iz oblasti privrede, obrazovanja, nauke, kulture, medija, predstavnici politike, diplomatije i javnog života iz 14 zemalja i Evropske komisije.

Dunavski biznis forum se ove godine održava u organizaciji Univerziteta u Novom Sadu, Centra za poslovnu standardizaciju i sertifikaciju BSC i kompanije Media Invent, pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade.

Autor: Tanjug