Početna Gradske teme Danas počinju tretmani protiv komaraca

Danas počinju tretmani protiv komaraca

0

Tretmani protiv komaraca sa zemlje i iz vazduha na području Grada Novog Sada i opština Beočin i Sremski Karlovci počinju danas i trajaće do 12. jula.

Kako navode u „Ciklonizaciji“, tačno mesto i vreme tretmana zavisiće od monitoringa i vremenskih uslova, a izvodiće se preparatima na bazi lambda-cihalotrina i deltametrina.

Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja. Dejstvo preparata traje tri dana.

Porast vodostaja Dunava i drugih vojvođanskih reka, kao posledica izuzetno kišnog razdoblja, kao i nagli skok temperature vazduha, idealni su uslovi za razvoj populacije ruralnih ili rečnih komaraca. Kako navode iz “Ciklonizacije”, stručnjaci ovog preduzeća već dosta dugo svakodnevno prate stanje na terenu, a sa izvođenjem larvicidnih tretmana sa zemlje i vode, počeli su od momenta kada je detektovano aktiviranje izvorišta ove vrste komaraca.

– Već duže od nedelju dana koristili smo svaki meteorološki povoljan trenutak kako bi maksimalno redukovali populaciju rečnih komaraca u fazi larvi. Tretmani su izvođeni sa zemlje i sa vode – čamcima i amfibijskim vozilima. Ono što nas očekuje u narednim danima, od nedelje, su tretmani protiv odraslih formi sa zemlje i iz vazduha na području grada Novog Sada i opština Beočin i Sremski Karlovci – kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije“.

Prema njegovim rečima, “Ciklonizacija” paralelno, još od aprila, vodi bitku i sa urbanim ili kućnim komarcima koji se legu na kanalima, barama i drugim stajaćim vodama, kao i u dvorištima. Od početka sezone, objašnjava Aćimović, izvedeno je više serija larvicidnih i tretmana sa zemlje protiv odraslih formi ovih komaraca.

Kako kaže, tokom ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca, poseban akcenat je stavljen na monitoring i tretmane protiv azijskog ili tigrastog komarca.

Izvor: 021
Foto: Pixabay