Početna Gradske teme Decenija saradnje Novog Sada i beloruskog grada Gomelja

Decenija saradnje Novog Sada i beloruskog grada Gomelja

0

Zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić, zajedno sa sekretarom novosadske Skupštine Markom Radinom, posetila je Gomelj, u kojem je obeležen dan ovog beloruskog grada.

U okviru posete i obeležavanja Dana Gomelja, zamenica predsednice novosadske Skupštine prisustvovala je prijemu delegacija, a sastala se i sa predsednikom Izvršnog komiteta Grada Gomelja Vladimirom Privalovim, kao i drugim predstavnicima Grada Gomelja.

“Ove godine, uz proslavu važnog i velikog jubileja za vaš grad, navršava se i deset godina od kako su Gomelj i Novi Sad, maja 2013, potpisali sporazum o saradnji”, podsetila je zamenica predsednice novosadskog parlamenta na prijemu kod predsednika Izvršnog komiteta Grada Gomelja.

Ona je dodala da je navedeni sporazum definisao saradnju u oblasti ekonomije, trgovine, komunalnih delatnosti, turizma, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne politike i drugih oblasti.

“Sličnosti naša dva grada ogledaju se i u tom što su oba prepoznata kao privredni, kulturni i univerzitetski centri svojih zemalja, pa je logično bilo da se saradnja pre svega uspostavi i ostvari na ovim poljima. Tako je saradnja ostvarena među univerzitetima, kao osnov za razmenu studenata i nastavnog kadra, dok je jedna od najstarijih srpskih gimnazija, Gimnazija ‘Jovan Jovanović Zmaj’, takođe uspostavila saradnju sa srednjoškolskim centrom Gomelja. Uz to, kao deo saradnje među gradovima, organizovane su uzajamne posete zaposlenih u Kliničkom centru Vojvodine i medicinskim osobljem Gomelja, sve u cilju razmene znanja i iskustava”, poručila je Karaić.

Ona je podsetila i da je u Novom Sadu otvoren Počasni konzulat Republike Belorusije, što je još jedan kanal komunikacije za saradnju naša dva grada, dve zemlje i dva naroda.

U okviru obeležavanja Dana Gomelja zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić prisustvovala je svečanom koncertu, a posetila je i Festival nacionalne kulture koji se održava u ovom beloruskom gradu.

Izvor: rtv.rs
Foto: NoviSad.rs