Početna Gradske teme Delegacija kineskog grada Ningboa u poseti Novom Sadu

Delegacija kineskog grada Ningboa u poseti Novom Sadu

0

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević ugostio je u Gradskoj kući delegaciju kineskog grada Ningboa na čelu sa šefom Trgovinskog biroa Džang Janom. Grad Ningbo nakon tri godine zatvaranja odlučio je da ponovo otvori svoju međunarodnu razmenu slanjem delegacija u posetu međunarodnim partnerima, te su shodno tome odlučili da posete Novi Sad kao prvu stanicu na svom putovanju kroz Srbiju, Poljsku i Francusku.

Saradnja Novog Sada i Ningboa datira još od 2015. godine kada je potpisan Memorandum o razumevanju između dva grada, u vezi sa uspostavljanjem prijateljskih odnosa i saradnje.

U delegaciji grada Ningbo bili su generalni direktor Biroa za trgovinu Zhang Ian, zamenik direktora Biroa za poljoprivredu Mao Lihong, zamenik generalnog direktora kompanije Ning Shing Holdings So. Ltd Jiang Jianjun, direktor Kancelarije za spoljne poslove Ningboa za Evropu i Afriku Ie Kejun kao i nekoliko privrednika iz tog kineskog grada koji se bave trgovinom i logističkim poslovima.

Tokom sastanka predstavnici Grada Novog Sada, među kojima su bili i načelnik Gradske uprave za privredu Saša Bilinović i direktor TONS Branislav Knežević, upoznali su kinesku delegaciju sa aktivnostima Grada Novog Sada na domaćem i međunarodnom planu, o konkretnim projektima kao i o ekonomskim i turističkim potencijalima našeg grada.

Istaknuto je i iskreno dugogodišnje prijateljstvo kao i značajna saradnja Republike Srbije i NR Kine u različitim oblastima poput privrede, kulture i obrazovanja kao i težnja da se saradnja Novog Sada i Ningboa produbi u oblasti turizma i sektoru privrede, a sve to kroz uzajamne posete.

U skladu sa tim, na sastanku se razmatrala mogućnost posete novosadskih privrednika “Sajmu investicija i trgovine zemalja Kine i Centralne i Istočne Evrope” (The China-Central and Eastern European Countries Expo), koji se održava u Ningbou. Predstavnici Grada pozvali su kineske privrednike da uzmu učešće na predstojećem 90. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu budući da se sve više poljoprivrednih proizvoda, posebno vina, uvozi u Ningbo.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs