Početna Gradske teme Delegacija Republike Srpske posetila Grad Novi Sad

Delegacija Republike Srpske posetila Grad Novi Sad

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, u Gradskoj kući primio je delegaciju Republike Srpske koja je u poseti Republici Srbiji povodom manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”.

Akademik Rajko Kuzmanović, predsednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, tim povodom je gradonačelniku Đuriću uručio Encikolopediju Republike Srpske koja je promovisana sinoć u Svečanoj sali Ogranka SANU u Novom Sadu u prisustvu velikog broja akademika, stručne javnosti i građana.

On je istakao da je Enciklopedija Republike Srpske delo koje obuhvata veliki broj informacija o istoriji, kulturi, ličnostima i događajima koji su oblikovali Republiku Srpsku i da je u njenoj izradi bilo uključeno preko 200 autora.

Gradonačelnik Đurić gostima poželeo srdačnu dobrodošlicu u Novi Sad i zahvalio se na značajnom poklonu te je naglasio da je izuzetno važno poznavanje i razumevanje kulture i istorije našeg naroda, kao i da knjige ne mogu da zamene digitalni uređaji i računari.

Projekat pod nazivom “Dani Srpske u Srbiji” pokrenut je 2013. godine sa idejom da se Srbiji i njenim građanima na nov i jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali.

Programom u jedanaest gradova koji traje od 20. do 26. septembra 2023. godine podstiče se razmena kulturnih ostvarenja i kulturne baštine, predstavljaju prirodne lepote, turistička mesta i rute, ugostiteljstvo, kulinarstvo i vino, prezentuju se investicione mogućnosti i učvršćuje se veza između srpskog naroda sa obe strane Drine.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs