Početna Gradske teme Demokrate zahtevaju da se postavi merna stanica za kontrolu vazduha u Futogu...

Demokrate zahtevaju da se postavi merna stanica za kontrolu vazduha u Futogu naspram beočinske cementare

0

Gradski odbor Demokratske stranke u Novom Sadu zatražio je od gradskih vlasti da odmah postave bar jednu mernu stanicu za kontrolu vazduha u Futogu, na obali Dunava, naspram Beočinske fabrike cementa.

Kako navode, “izveštaji Republičke agencije za zaštitu životne sredine već nekoliko godina zaredom pokazuju da je u Vojvodini zagađenje vazduha najveće u Beočinu, a gradske vlasti u Novom Sadu sve vreme odbacuju zahteve da počne redovno da se kontroliše vazduh u delu grada koji se graniči sa beočinskom opštinom”.

“Vazduh se mora kontrolisati i u zoni novosadske rafinerije nafte, gde je neopravdano ukinuta merna stanica, kao i u zoni centralne gradske deponije, gde kontrole nije ni bilo”, dodaju u DS-u.

Predsednik Gradskog odbora DS-a Veljko Krstonošić apelovao je da se jedna od dve merne stanice koje su postavljene na raskrsnici Rumenačke ulice i Bulevara Jaše Tomića odmah premesti na obalu Dunava u Futogu i tako uspostavi stalni monitoring vazduha u tom području.

On je objasnio da vazduh u Novom Sadu na svega nekoliko mesta odvojeno kontrolišu gradska uprava i Republička agencija za zaštitu životne sredine, a da se to, zbog potpunog nemara prema ovim životnim pitanjima i nesposobnosti sadašnje vlasti, radi bez ikakvog plana i međusobnog usaglašavanja. Tako se dogodilo da u najvećem delu gradskog područja nema nikakve kontrole vazduha, a da su na jednom mestu postavljene čak dve merne stanice – jedna gradska, a druga republička.

“Odbornička grupa Demokratske stranke u Skupštini grada je godinama unazad tražila da se u svim delovima grada postave merne stanice za kontrolu vazduha. Da bismo mogli da rešavamo problem zagađenja vazduha u Novom Sadu, moramo najpre pouzdano znati čime je i koliko zagađen. Izgleda da upravo zbog toga gradska vlast predvođena Milošem Vučevićem i Srpskom naprednom strankom i ne želi da kontroliše vazduh u gradu. Gradska vlast misli da neće morati ništa da radi na rešavanju problema zagađenog vazduha sve dok ne budemo imali konkretne i potpune podatke. Verovatno je zbog toga sklonjena merna stanica iz kruga novosadske rafinerije nafte”, istakao je Krstonošić.

Izvor: 021
Foto: Pixabay