Početna Gradske teme Direktor Medicinske škole podneo prijavu zbog širenja lažnih vesti i panike o...

Direktor Medicinske škole podneo prijavu zbog širenja lažnih vesti i panike o virusu korona

0

Direktor Medicinske škole u Novom Sadu Đorđe Iskrin kaže da je ta obrazovna ustanova zbog širenja lažnih vesti i panike u vezi sa virusom korona podnela krivičnu prijavu protiv NN lica.

Naime, prethodnih dana na društvenim mrežama, među učenicima i roditeljima, kruži skrinšot instagram storija na kome se vidi sajt Nsuživo i naslov teksta “Devet novih slučajeva zabeleženo u Srednjoj medicinskoj školi u Novom Sadu koji su zaraženi koronavirusom”. Ispod njega nepoznati autor piše “pitanje je što Đorđe Iskrin (direktor Medicinske škole, prim. aut) nije raspustio medicinsku”.

Nikola Bilić, odgovorna osoba sa ovog sajta, kaže za portal “Raskrikavanje” da je ovaj naslov montiran – originalni naslov njihovog teksta je “Učenici u Novom Sadu preventivno u karantinu zbog kontakta sa osobama koje su zaražene koronavirusom” i da ništa nije u međuvremenu menjano.

Direktor Medicinske škole u Novom Sadu Đorđe Iskrin za “Raskrikavanje” navodi da poruka od sinoć kruži privatnim kanalima – počela je da se širi najpre preko učenika (kojih ima oko 1.680 u ovoj školi), potom je došla do roditelja. Zabrinuti roditelji su o poruci obavestili razrednog starešinu, pa je stvar stigla i do direktora koji tvrdi da je u pitanju laž – u njihovoj školi nema devetoro obolelih.

Kako je Iskrin ranije rekao za “021”, samo je jedna devojčica u preventivnoj izolaciji jer je imala posredan kontakt sa obolelim od virusa korona. Nema simptome, niti je još uvek testirana.

– Još uvek ne znamo ko je to namontirao i postavio na Instagram. Podneli smo krivičnu prijavu protiv NN lica zbog širenja lažnih vesti i panike, zbog čega učenici sada pojačano odsustvuju iz škole – kaže Iskrin.

Ovo je samo jedan od mnogih primera širenja dezinformacija o virusu korona preko društvenih mreža i medija u poslednjih nekoliko nedelja. Kako je ranije danas rekao direktor policije Vladimir Rebić, policija je intervenisala u dva slučaja širenja panike preko društvenih mreža.

Izvor: Raskrinkavanje/021
Foto: Ilustracija/Pixabay