Početna Gradske teme Divlji parking na Novom naselju pretvara se u zeleni trg

Divlji parking na Novom naselju pretvara se u zeleni trg

0

Počeli su radovi na pretvaranju divljeg parkirališta na Bulevaru kneza Miloša, na Novom naselju, u zeleni trg, odnosno, u takozvani “urbani džep”.

Trgić, kako ovaj prostor zovu stanovnici tog dela grada, već godinama je u prilično lošem stanju, sa popucalim pločama i većim brojem automobila koji se tu parkiraju.

Ovaj deo Bulevara kneza Miloša trebalo je da bude uređen još krajem prošle godine, ali Uprava za građevinsko zemljište i investicije nije uspela da realizuje javne nabavke do kraja. Ovog puta je to uspelo pošto se UGZI odlučio da započne pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda za ovu javnu nabavku, tako što je uputio poziv na adrese nekoliko potencijalnih ponuđača.

Tako je posao pretvaranja Trgića u “urbani džep” dobio “Graditelj NS” u zajedničkoj ponudi sa “KLM inženjeringom TM” i “Invest – inženjeringom”, za 8,2 miliona dinara, odnosno za oko 10 miliona dinara sa uračunatim porezom.

Ugovor je zaključen u julu, a radovi su počeli nedavno. Ove kompanije će imati rok od 75 kalendarskih dana da završе započeto, pa bi obnovljeni Trgić trebalo da bude gotov do kraja godine. Mehanizacija je na terenu i može se videti da je dobar deo prostora koji je predviđen za zelene površine raskopan.

Prema idejnom rešenju autorki Tijane Suzić i Marijane Ćuruvije, prostor će biti znatno obogaćen zelenilom, koje sada, osim stabala drveća, gotovo da ni ne postoji. Navodi se da će se postojeće drveće zadržati, a da će se postaviti nove behaton ploče, površine za sedenje, klupe, korpe za otpatke, a biće postavljeno i novo javno osvetljenje.

– Javni prostor će se parterno inovirati, kroz odgovarajuće intervencije u prostoru, koje će obuhvatiti: uređenje pešačkih površina, javnih zelenih površina uz adekvatno hortikulturno uređenje – zadržavanje postojećih stabala, te prilagođavanje istog elementima urbanog mobilijara, koji će datom “urbanom džepu” dati osobenost i šarm kao i inovaciju javnog osvetljenja – navodi se u dokumentaciji.

Ovaj prostor je omeđen zgradom u obliku slova “P”. U prizemnim delovima nalaze se radnje, pa će tako budući urbani džep biti okružen sa tri kladionice, dva kafića, kafanom, pekarom, prodavnicom brze hrane, prodavnicom mlečnih proizvoda, apotekom, zdravom hranom, frizerskim salonom…

Ostaje problematično pitanje parking prostora u ovom delu grada, s obzirom na to da je ono već sada problem, što je jedan od razloga zbog kojih su stanovnici koristili Trgić kao divlje parkiralište.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay