Početna Gradske teme Dodela godišnjih nagrada Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”

Dodela godišnjih nagrada Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”

0

Ukazivanje i afirmisanje stvaralačkih rezultata u kulturi i umetnosti cilj je dodeljivanja godišnjih nagrada Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski”. I ove godine dodeljene su četiri nagrade pojedincima, čiji je profesionalni i kulturni rad prepoznat i izvan granica Srbije.

Nakon Sterijine nagrade, nagrade Zoranov brk i brojnih drugih, mlada glumica Srpskog narodnog Pozorišta, Bojana Milanović, dobila je i priznanje “Iskre kulture” za savremeno stvaralaštvo. Dvadeset godina karijere upravnice Galerije Matice srpske Tijane Palkovljević Bugarski posvećeno zaštiti baštine, kroz muzejsku delatnost, krunisano je medaljom za očuvanje kulturnog nasleđa.

“Čini mi se da je to jedna nagrada koja pokazuje koliko je nasleđe na ovim prostorima važno, bitno i koliko svi zajedno treba da ga čuvamo i promovišemo, a pre svega mi koji radimo u ustanovama kulture”, izjavila je Palkovljević Bugarski.

Medalju za multikulturalnost dobila je docentkinja doktorka Ivana Ivanić, nakon Dositejeve nagrade i brojnih značajnih projekata u Srbiji i Rumuniji, dok je nagrada za životno delo pripala akademskoj slikarki, Veri Zarić, koja iza sebe ima 12 nagrada i 40 izložbi.

“Medalja je vrlo značajna i za mene i za moju instituciju, jer pokazuje da smo mi zaista značajna institucija koja neguje multikulturalnost i interkulturalnost u Vojvodini, u Srbiji, naravno i u Evropi, ali i u svetu”, saopštila je Ivanić.

“Nagrada za životno delo Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” dodeljuje se za različite oblasti, likovna umetnost je bila malo nekako zapostavljena nekoliko godina i evo posle izvesnog vremena evo ja sam ta koja je ove godine dobila”, kazala je Zarić.

Tradicija dodeljivanja nagrada Kulturnog centra Vojvodine “Miloš Crnjanski” traje više od 15 godina sa ciljem da se podstiče umetničko stvaralaštvo i kroz kulturu sačuva multikulturalnost.

Uz obećanje da će nastaviti da se aktivno bore za umetnost i kulturu i dalje u karijerama, laureatkinjama su uz medalje i veliki aplauz dodeljeni i sertifikat i novčana nagrada u svečanom holu Pokrajinske vlade.

Izvor: RTV.rs/Milana Kvrgić
Foto: RTV.rs