Početna Gradske teme Dodeljeno 30 sertifikata za učesnike projekta “Obuka za deficitarna zanimanja”

Dodeljeno 30 sertifikata za učesnike projekta “Obuka za deficitarna zanimanja”

0

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević prisustvovao je dodeli sertifikata i uverenja učesnicima projekta „Obuka za deficitarna zanimanja” koju je inicirao i finansijski podržao Grad Novi Sad.

U cilju prekvalifikacije nezaposlenih lica, sprovedena je obuka u edukativnom centru specijalizovanom za IT edukaciju „Smart School” u Novom Sadu i tom prilikom je iz evidencije nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje prekvalifikovano 30 lica.

– Gradska uprava za privredu Grada Novog Sada od 2015. godine uspešno sprovodi program prekvalifikacije nezaposlenih lica za deficitarna zanimanja na polju informacionih tehnologija. Na osnovu analize tržišta rada, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, zaključeno je da potražnja za IT zanimanjima prevazilazi postojeću ponudu i zato se svake godine povećavaju izdvojena sredstva za Akcioni plan zapošljavanja i obuke za deficitarna zanimanja. Rezultati su više nego dobri. Naime, pokazalo se da se u proseku preko 50% kandidata zaposli u prvih šest meseci nakon završetka obuke. Akcionim planom zapošljavanja za ovu obuku u 2021. godini je izdvojeno tri miliona dinara, a izmenom ovogodišnjeg Akcionog plana sredstva za ovu namenu će biti povećana – rekao je Radojević.

Direktorka edukativnog centra „Smart School” Danijela Rakita je istakla da se kod njih obuke prekvalifikacije održavaju veoma uspešno već godinama, i da se na mestu predavača nalaze stručnjaci sa bogatim iskustvom rada u IT kompanijama, ali i na predavačkim mestima.

Program je započet 31. januara 2022. godine i završio se 8. jula 2022. godine, a tokom tog perioda učesnici su uspešno savladali 170 časova iz Front End programiranja, kao i 80 časova praktičnog rada na projektima.

Izvor: Vojvodina uživo
Foto: Grad Novi Sad