Početna Gradske teme Dom zdravlja: “Naše medicinske sestre – naša budućnost“

Dom zdravlja: “Naše medicinske sestre – naša budućnost“

0

Međunarodni dan medicinskih sestara obeležava se 12. maja, podseća u današnjem saopštenju Dom zdravlja “Novi Sad”.

Svake godine Međunarodno veće sestara (ICN) preporuči temu koju će medicinske sestre širom sveta istraživati tokom godine.

Ovogodišnja tema definisana je pod sloganom “Naše medicinske sestre – naša budućnost”.

Investicije u sestrinsku profesiju uz poštovanje ljudskih prava osiguraće bolje globalno zdravlje.

Kako se navodi u saopštenju, osnovni elementi ove profesije su efikasna komunikacija sa pacijentima, predanost pozivu i humanost.

“Za medicinske sestre kažu da mogu isceliti srce, um, dušu i telo pacijenta”, piše u najavi uz dodatak da je “biti medicinska sestra privilegija, ali i napor. Izdržaće samo one koje su se za taj poziv opredelile iz ljubavi”.

Tako je sestrinstvo zamislila Florens Najtingel.

Procenjuje se da u svetu ima oko 28 miliona medicinskih sestara/tehničara.

Zbog globalnog nedostatka kadra, prirodnog odliva medicinskih sestara/tehničara te uticaja kovid 19 virusa, procenjuje se manjak od oko 13 miliona svih profila zdravstvenih radnika.

Kao najbrojniji pružaoci zdravstvenih usluga, medicinske sestre/tehničari su tokom najvećih zdravstvenih izazova pokazali svetu ko su, šta rade i zašto treba ulagati u ovaj značajni resurs.

Glas sestrinstva čuo se širom sveta, o tome kako ono doprinosi zdravlju stanovništva, od lepe reči do spasavanja života.

Gotovo 800 medicinskih sestara/tehničara Doma zdravlja “Novi Sad” proslaviće svoj dan radno, brinući o oko 400 hiljada stanovnika Novog Sada, zaključuje se u saopštenju Službe za odnose sa javnošću Doma zdravlja Novi Sad.

Izvor: RTV.rs
Foto: Arhiva