Početna Gradske teme Dom zdravlja Novi Sad: Pregled kod dermatologa za rano otkrivanje tumora kože

Dom zdravlja Novi Sad: Pregled kod dermatologa za rano otkrivanje tumora kože

0

Odeljenje dermatologije Doma zdravlja “Novi Sad” i ove godine, kao i više godina unazad, učestvuje u preventivnoj kampanji Euromelanoma dan, koja se održava 20. maja, a deo je evropske kampanje za rano otkrivanje malignih tumora kože, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove.

Pored pregleda koji dermatolozi rade, kroz ovu kampanju se promoviše značaj prevencije, rane dijagnoze i ranog lečenja raka kože, prevenstveno melanoma.

Dom zdravlja “Novi Sad” poziva zainteresovane građane da se do 20. maja, prijave putem veb-sajta OVDE.

Svaki građanin će dobiti termin pregleda i ime lekara, kao i naziv objekta gde treba da dođe, u objekat na Limanu ili “Zmaj Ognjena Vuka”.

Stopa oboljevanja od melanoma je u stalnom porastu, pre svega zbog nekontrolisanog izlaganja UV zračenju u prethodnim decenijama, a pored toga rizik je i izlaganje veštačkim izvorima UV zračenja, odnosno, upotreba solarijuma.

Pored ovakvih kampanja, pregledi kože i pregledi mladeža (dece i odraslih) sa dermoskopijom obavljaju se u svakodnevnom radu dermatologa i tada pacijenti dobiju savete o faktorima rizika, zaštiti kože od sunca, načinu samopregleda kože i daljim dermatološkim kontrolama.

Gradjane koji nisu zakazali pregled u okviru ove kampanje, pozivamo da sa uputom izabranog lekara, u svom terminu, obave preventivni pregled kože kod dermatologa u Domu zdravlja “Novi Sad”.

Izvor: rtv.rs
Foto: Arhiva