Početna Gradske teme Dragan Turnjanin najbolji student na Univerzitetu u Novom Sadu, na medicini sve...

Dragan Turnjanin najbolji student na Univerzitetu u Novom Sadu, na medicini sve desetke

0

Najbolji student Univerziteta u Novom Sadu, u školskoj 2021/2022. godini, je Dragan Turanjanin koji je i student generacije u oblasti medicinskih nauka.

Integrisane akademske studije medicine na Medicisnkom fakultetu završio je sa prosečnom ocenom 10. Njemu je za takav uspeh nedavno uručena nagrada na svečanosti u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu.

Dragan kaže da je počastvovan što je dobio priliku da se nađe u konkurenciji za veoma vredne nagrada. Posebno mu laska činjenica da je za najboljeg studnta izabran od strane Senata Univerziteta.

“Veoma mi je drago i ponosan sam da je na ovakav način nagrađeno moje celokupno studiranje. Nisam očekivao da ću biti proglašen za najboljeg na Univerzitetu. U odnosu na svoju generaciju, mogao sam negde očekivati nagradu za studenta generacije, ali celokupnog Univerziteta…. zaista nisam i to me je posebno obradovalo”, priča Dragan.

Želju da obuče beli mantil, Dragan je imao još od malih nogu, jer i njegova majka se bavi medicinom. Ona je specijalista anestezije i radi na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine. Majka mu je, kako kaže, suštinski bila uzor, prvo da upiše fakultet, a onda i da ga studira tako uspešno.

“Nisam upisao fakultet sa predumišljajem da imam sve desetke. Dobro mi je krenula prva godina, a posle mi je bilo žao da kvarim uspeh. Ubeđen sam da je studiranje naporno, onoliko koliko ga svaki student učini napornim. Hteo sam da izvučem maksimum sa fakulteta. Želeo sam svoje vreme da apsolutno posvetim fakultetu kako bih što više naučio”, kaže Dragan.

Na Fakultetu je upoznao i izuzetne ljude koji su mu, kako kaže, postali dobri prijatelji. Njegova generacija se suočila i sa epidemijom kovida i svim poteškoćama koje je ta bolest unela u sve vidove života.

“U vreme kada je trebalo da najviše idemo na kliniku, tada je krenulo zatvaranje države zbog kovida. Ipak, to što je bilo moguće uraditi kroz vežbe, suštinski je dosta dobro i urađeno. Imao sam i tu čast da ove godine dobijem stručnu praksu u Dečjoj bolnici na anesteziji. Dosta toga sam i tu naučio i time nadomestio ono što je propušteno”, kaže Dragan.

Trenutno je na stažiranju koje traje pola godine. Nakon toga sledi državni ispit, a posle traženje posla i specijalizacija.

“Anestezija mi je najbliža srcu, tako da će moja specijalizacija najverovantije ići u tom pravcu. Komplikovana je, jer pored teorije iziskuje i dosta praktičnog znanja. Veoma mi je izazovna i voleo bih u toj sferi da nastavim specijalizaciju”, kaže naš sagovornik.

Na pitanje da li planira da ostane u Srbiji ili možda život da nastavi u inostranstvu, Dragan bez razmišljanja odgovara da je Srbija ipak njegov dom.

“Voleo bih da živim i radim u Srbiji i sada kreće traženje posla. Nakon toga će uslediti i specijalizacija”, zaključuje najbolji student Univeriziteta u Novom Sadu.

Izvor: Dnevnik.rs/S. Aničić Ilić
Foto: F. Bakić