Početna Gradske teme Država najavljuje pooštren epidemiološki nadzor na morbile

Država najavljuje pooštren epidemiološki nadzor na morbile

0

Nakon što su juče potvrđeni prvi slučajevi malih boginja kod dece, stručnjaci upozoravaju na to da će se ,zbog niskog obuhvata vakcinacije, morbile širiti poput požara među nevakcinisanom decom. Država najavljuje reviziju vakcinalne kartoteke i hitnu vakcinaciju onih koji nisu primili MMR vakcinu.

Vakcinu protiv malih boginja – MMR, godinama unazad bije loš glas zbog njene navodne povezanosti sa autizmom, što je, po mišljenju domaćih epidemiologa, jedna od najštetnijih zabluda lansiranih u medicini.

“Moram da kažem da su mnogobrojne studije demantovale ovu tvrdnju, koja je odavno raskrinkana, međutim, to se negde još uvek provlači po društvenim mrežama, i po medijima i među roditeljima, i to je jedan od razloga zbog čega imamo ovakvu situaciju”, kaže za RTV dr Snežana Medić, epidemiolog na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

A trenutna situacija, dodaje doktorka Medić, je zabrinjavajuća. Srbiji preti da se ponove 2017. i 2018. godina, kada je vladala epidemija malih boginja, sa smrtnim ishodima. Obuhvat vakcinacije dece MMR vakcinom u Vojvodini je rekordno nizak, nedovoljan za kolektivni imunitet.

“Uvek je lošiji obuhvat u gradskim sredinama, velikim gradovima, u odnosu na sela i na manja mesta”, ističe dr Medić.

“Ustanovili smo nakon te revizije da je obuhvat nezadovoljavajući, pogotovo u Novom Sadu, ali isto tako i u nekim drugim opštinama u Vojvodini, recimo u Južnom Banatu, u Pančevu, Kovinu, Zapadnobačkom okrugu. To su Apatin, Kula, Odžaci, i još neke druge opštine”, svedoči doktorka Medić.

Neslavni rekord drži Novi Sad, sa svega 26 odsto vakcinisanih tek svako četvrto dete je primilo MMR vakcinu, onu koja sprečava vraćanje bolesti koje su iskorenjene zahvaljujući vakcinaciji.

Uprkos visokim novčanim kaznama, veliki broj roditelja ne podleže pritiscima i kategorički odbijaju da vakcinišu svoju decu ili to konstantno odlažu.

Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja “Novi Sad” dr Vesna Vuleković navodi da je njihovo opravdanje da tih bolesti nema.

“Mi smo stalno govorili da tih bolesti nema upravo zato što se vakcinišemo. A kada obuhvat bude kakav je sada, a on je vrlo nizak, onda dolazi do toga da bivamo svesni i u prilici da vidimo da te bolesti postoje, one su stalno tu”, objašnjava dr Vuleković i dodaje:

“Nisam neko ko pravi paniku i zastrašuje, ali postoji ozbiljna verovatnoća da će se proširiti, to je virus koji je jako zarazan, dovoljan je kratak kontakt. Prenosi se kapljično, toplo vreme pogoduje, tako da je velika verovatnoća da nažalost morbile vrlo brzo dođu i do nas.”

Država će imati nultu toleranciju na pojavu morbila, te će, kako najavljuju, u narednom periodu sprovesti pooštren epidemiološki nadzor, a to znači da će se uraditi hitna i vanredna revizija vakcinalne kartoteke, gde će se evidentirati sva nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana deca, i uradiće se njihova vakcinacija MMR vakcinom.

Izvor: RTV.rs
Foto: RTV screenshot