Početna Gradske teme DZNS: Sutra počinju predavanja o dojenju

DZNS: Sutra počinju predavanja o dojenju

0

Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja “Novi Sad” nastavlja sa realizacijom projekta “Majčino mleko – najlepša hrana 5”.

Predavanja i praktična primena stečenog znanja na odgovarajućim modelima biće organizovana u četrnaest Mesnih zajednica. Prva je sutra u MZ “Kisač” od 11 sati.

“Dojenjem se prenosi toplina, osećaj bezbrižnosti i zadovoljstva, sigurnosti i zaštite. To je najbolji mogući start života svakog novorođenčeta. Prednosti majčinog mleka su višestruke, kako za novorođenče i njegovu majku, tako i za čitavo društvo. Uprkos tome, stopa dojenja na globalnom nivou je 39%, a u Srbiji je stopa isključivog dojenja do 6. meseca ispod 13%. Svedoci smo agresivnosti u promovisanju adaptiranih mlečnih formula u prethodnom periodu, stoga je neophodno dodatno isticati prednosti majčinog mleka.
Majčino mleko sadrži sve što bebi treba u prvih šest meseci života – hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela. Ono poboljšava imunitet deteta, smanjuje šansu za nastajanje kasnijih bolesti u životu – alergije, astme, raznih vrsta infekcija, dijabetesa, oboljenja srca… Što se duže doji, veće su šanse da će beba imati više koristi od majčinog mleka. Ako dojenje traje duže od četiri meseca smanjuje se rizik da beba oboli od infekcije uha. Bebe koje su dojene duže od šest meseci imaju smanjeni rizik od razvitka alergija. Dojenje nije blagotovorno samo bebi. Neposredno posle porođaja pomaže vraćanju materice na prvobitnu veličinu. Žene koje doje brzo se vraćaju na svoju težinu, a rađene su studije koje pokazuju i da imaju manji rizik od kasnijeg oboljevanja od karcinoma dojki i jajnika”, Dom zdravlja Novi Sad.

Više detalja o akciji potražite na OVOM LINKU.

Izvor: DZNS
Foto: Pixabay