Početna Gradske teme Edukacija starijih od 65 godina o bezbednosti u saobraćaju

Edukacija starijih od 65 godina o bezbednosti u saobraćaju

0

Centar za unapređenje bezbednosti u saobraćaju u Novom Sadu je uz finansijsku podršku Uprave za saobraćaj i puteve Grada Novog Sada tokom septembra realizovao projekat “Edukacije osoba starijih od 65 godina u oblasti bezbednosti učesnika u saobraćaju”.

Ta kategorija učesnika u saobraćaju spada među najugroženije i zbog toga je potrebno raditi na njihovoj edukaciji u toj oblasti. U Republici Srbiji, populacija starija od 65 godina čini oko 18% ukupnog broja stanovnika, a svaki četvrti poginuli u saobraćajnoj nezgodi je osoba starija od 65 godina.

Projekat je realizovan u više mesnih zajednica i klubovima penzionera na teritoriji Grada Novog Sada.

Prisutnima su održana multimedijalna predavanja, tokom kojih im je ukazivano na najčešće greške koje čine kao učesnici u saobraćaju i ukazano na to da zbog psihofizičkih sposobnosti koje su smanjene kod osoba te dobi, moraju mnogo više pažnje i opreza posvetiti kada učestvuju u saobraćaju, bilo kao pešaci, vozači bicikala, ili vozači motornih vozila.

Predavanja su održana uz poštovanje svih propisanih mera u cilju suzbijanja širenja virusa Kovid 19.

Pored predavanja, pri realizaciji projekta, organizovane su i javne akcije, tokom kojih je starijim sugrađanima deljen edukativni materijal, kao i svetlosno signalni uređaji za bicikle, kako bi se i na taj način povećala njihova bezbednost kao učesnika u saobraćaju.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay