Početna Gradske teme Emiru Kusturici uručena nagrada “Dejan Medaković” u Gradskoj kući

Emiru Kusturici uručena nagrada “Dejan Medaković” u Gradskoj kući

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je svečanom uručenju nagrade “Dejan Medaković” ovogodišnjem dobitniku Emiru Кusturici u Svečanoj sali Gradske kuće. U organizaciji Izdavačke kuće “Prometej”, stručni žiri na čelu sa dr Boškom Suvajdžićem kao predsednikom, doneo je jednoglasnu odluku da nagradu za 2022. godinu dodeli knjizi Emira Кusturice “Vidiš li da ne vidim” u izdanju Srpske književne zadruge.

“Čast mi je što nastavljamo tradiciju da ovde, u Gradskoj kući, prvi čestitamo dobitnicima nagrade koja nosi ime “Dejan Medaković”, u čast jednog od najznačajnijih intelektualaca 20. veka. Ta nagrada danas nam je dovela Emira Кusturicu, ovogodišnjeg laureata za knjigu “Vidiš li da ne vidim”, o životu austrijskog književnika Petera Handkea. To je omaž životu velikog književnika, Nobelovca, i velikog prijatelja srpskog naroda. Gospodinu Emiru Кusturici čestitam na ovoj nagradi, ali i na svim dosadašnjim kreativnim i umetničkim dostignućima i nadam se da će nam još mnogo puta, u raznim žanrovima umetnosti, pokazati da ona prevazilazi sve prepreke i barijere”, rekao je Milan Đurić čestitavši dobitniku u ime Novosađana.

Nagradu “Dejan Medaković”, izdavač “Prometej” je ustanovio u čast akademika Dejana Medakovića 2008. godine. Nagrada se sastoji od zlatnika sa Medakovićevim likom i svečane povelje, a dodeljuje se za najbolje memoarsko delo na srpskom jeziku. Zahvaljujući se na nagradi, Emir Кusturica je rekao da je počastvovan što je dobitnik nagrade koja nosi ime Dejana Medakovića.

“On je jedan od onih koji potvrđuju ideju da sećanje na ljude iz prošlosti ne mogu da pokrenu opštine same, niti mesne zajednice ili komune, već da te ličnosti moraju da se ugraviraju u istoriju i da ta gravura ostaje pred našim očima sve vreme. Najestetskije i najmoralnije delo Dejana Medakovića – “Efemeris” nam govori o tome da moramo da branimo slobodne individue, a ovakve nagrade služe da se suprotstavimo ideji da je ideologija viša sfera koja nadjačava moral i estetiku kao najveće uporište slobodne individue i slobodnog čoveka”, izjavio je Emir Кusturica.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs