Početna Gradske teme Fotografija Novosađanke u finalu “Sonijevog” svetskog takmičenja

Fotografija Novosađanke u finalu “Sonijevog” svetskog takmičenja

0

Selfportrait - World Photography Organisation  PrintScreen

“Autoportret”, delo mlade Novosađanke Ivane Pejak ušlo je u finalni izbor u kategoriji “Youth Portrait” prestižnog svetskog takmičenja u oblasti fotografije, “Sony World Photography Awards 2016”.

Ivana Pejak živi u Novom Sadu gde pohađa gimnaziju “Svetozar Marković”, a fotografijom je počela je da se bavi pre pet godina.

Iako nema formalno obrazovanje u ovoj oblasti, ova 19-godišnjakinja do sada je sarađivala sa manifestacijama “Serbia Fashion Week” i “Exit” festival.

Prema mišljenju stručnog žirija, prijavljena dela karakteriše originalnost i snažna empatija.

Naročitu pažnju plene fotografije delikatnih, intimnih trenutaka, velikih medijski propraćenih priča, poput konflikta u Ukrajini i izbegličke krize, kao i upotreba novih tehnologija, među kojima su dronovi i tehnike podvodnog fotografisanja.

Ivana Pejak takmiči se sa fotografima iz celog sveta za nagradu u kategoriji “Youth Portrait”, kao i za titulu “Mladog fotografa godine” (Youth Photographer of the Year).

Pobednik će biti proglašen 21. aprila u Londonu, a osim novčane nagrade od 5.000 dolara, pobednici će dobiti i vrednu “Soni” opremu.

Fotografija Ivane Pejak biće prikazana u Londonu tokom aprila i maja u okviru “Sony World Photography Awards” izložbe i objavljena u ovogodišnjem izdanju knjige takmičenja.

Ove godine na adresu Svetske organizacije za fotografiju pristigla su 230.103 rada iz 186 zemalja širom sveta, što je 33 odsto više fotografija nego prethodne godine i rekordan broj prijava tokom devetogodišnjeg postojanja takmičenja – navodi se u saopštenju agencije “Executive Group”.

Samo iz Srbije i Crne Gore stiglo je triputa više radova nego 2015. godine.

Ukupan broj prijava od ustanovljenja takmičenja 2007. godine je prešao milion fotografija, što pokazuje značaj i uticaj ovog konkursa na svetskom nivou.

Više informacija o takmičenju, kao i Ivanina fotografija, može se pronaći ovde.

Izvor: Tanjug
Foto: Selfportrait – World Photography Organisation PrintScreen