Početna Gradske teme Fruška gora ostaje bez pašnjaka – 30 hektara nepovratno uništeno

Fruška gora ostaje bez pašnjaka – 30 hektara nepovratno uništeno

0

Preoravanje pašnjaka na Fruškoj gori više nije incident nego je to postala rutina, pa čak i ako se te parcele nalaze u granicama najstarijeg Nacionalnog parka u našoj zemlji.

Poslednji takav primer nalazi se na pašnjacima između Grgurevaca i Šuljma na kojoj su nekada živele strogo zaštićene vrste ptica, ali i zaštićene vrste biljaka, poput jedne jedine vrste orhideja koje rastu ili su rasle gotovo samo na ovom području, piše “Danas”. Skoro 30 hektara pašnjaka je nepovratno uništeno, što je najveći slučaj uzurpacije u jednom komadu do sada na Fruškoj gori.

Zakup 30 hektara pašnjaka na petnaest godina po ceni od oko 1.000 evra dobio je lokalni poljoprivrednik, od grada Sremske Mitrovice na javnom nadmetanju za poljoprivredno zemljište 2022. godine. Ovo je bio jedan od najlepših i najvrednijih pašnjaka u ovom delu naše zemlje, a nadležni trenutno utvrđuju ko je počinilac ovog nedela.

No, kako kažu ljubitelji prirode, ako i bude volje da se utvrdi krivac, šteta koja je već sada učinjena je nenadoknadiva.

Planinar Goran Vučićević ističe za “Danas” da ko poznaje te pašnjake, zna da je to pravi mali raj na zemlji, barem je to bio, a nalazi se delom i na teritoriji samog Nacionalnog parka.

“Lokalni uzurpatori su još pre nekoliko godina nezakonito zaorali prvi pašnjak (parcela broj 385 KO Grgurevci) koji je ni manje ni više na teritoriji Nacionalnog parka. Niko od odgovornih nije reagovao na ovo. Uzurpator je tako ohrabren nastavio da zaorava nove parcele i obrađuje ove već zaorane pašnjake, dok je u pozadini izgleda obezbeđivao i pravo zakupa ne samo na parcelama koje je već uzorao, već i na parcelama koje će tek uzorati”, kaže Vučićević.

Cena zakupa pašnjaka je desetostruko niža od cene zakupa obradivog zemljišta jer pašnjaci služe isključivo za ispašu, pa je ovde namera jasna, doći do plodne zemlje po bagatelnoj ceni, na veliku štetu prirode.

Kako smatra Vučićević, odgovornost je i na lokalnoj samoupravi koja ugovor o zakupu mora hitno da raskine, a uzurpator treba da bude kažnjen. Kako ističe, ista stvar se dešava i na drugi lokacijama na Fruškoj gori, poput Rakovca gde je nedavno izgoreo jedan pašnjak, kao i na obodima prema Ležimiru.

Dragana Arsić iz Pokreta “Odbranimo šume Fruške gore” kaže da su podneli inspekcijsku prijavu na adresu resornog Ministarstva koje se saglasilo sa dodelom parcela na tom javnom nadmetanju organizovanom u Sremskoj Mitrovici.

“Podneli smo prijavu Inspekciji zaštite životne sredine. Mi sada treba da čekamo desetak dana da tražimo putem zahteva za informacije od javnog značaja da li je inspekcija izašla na teren. Oni, nažalost, uopšte ne obaveštavaju šta rade, ne postoji neka normalna komunikacija, nego sve mora putem informacija od javnog značaja”, rekla je Arsić.

V.d. direktor JP “Nacionalni park Fruška gora” Živko Cvetković kaže za Danas da preduzimaju sve pravne i faktičke radnje u skladu sa svojim ovlašćenjima, Zakonom o nacionalnim parkovima, Zakonom o zaštiti prirode i Planom područja posebne namene Fruške gore, povodom preoravanje pašnjaka na Fruškoj gori.

“Za konkretna dešavanja, na teren su izašli čuvari zaštićenog područja, sačinili zapisnike o činjeničnom stanju. Zatim su na teren izašli geometri Nacionalnog parka Fruška gora i utvrdili preorane pašnjake u odnosu na granice zaštićenog područja i u odnosu na vlasničku strukturu preoranih pašnjaka. O navedenim radnjama obaveštena je nadležna inspekcija i nadleži Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, čiji se izlazak i zapisnici očekuju do kraja ove nedelje. Po prikupljenim činjenicama, JP ‘Nacionlani park Fruška gora’ će podneti odgovarajuće prijave nadležnim organima”, rekao je Cvetković za “Danas”.

Ceo tekst čitajte ovde.

Izvor: 021.rs, danas.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay