Početna Gradske teme FTN radi projekat o celokupnoj rekonstrukciji Spensa

FTN radi projekat o celokupnoj rekonstrukciji Spensa

0

Fakultet tehničkih nauka radiće projekat rekonstrukcije celog Spensa, odlučeno je putem javne nabavke.

FTN je dobio posao nekoliko meseci nakon što je u javnosti već prezentovao svoju maketu izgleda novog objekta, čime je jasno da se od početka i išlo na plan prikazan u jeku izborne kampanje. U prilog tome ide i potpisan ugovor između Grada i FTN.

Posao Fakulteta tehničkih nauka biće da izradi studiju sa predlozima buduće namene i izgleda Spensa i svih delova, a ovaj dokument neće biti obaveza, već moguća osnova za buduću rekonstrukciju objekta.

“Cilj nam je da oplemenimo i funkcionalno bolje organizujemo prvi sprat Spensa, da ovde bude odeljenje Gradske biblioteke, kao i da ovde bude Centar za izučavanje veštačke inteligencije za ovaj deo Srbije”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević na predstavljanju makete sredinom juna.

Posao procenjene vrednosti 6,6 miliona dinara bez PDV dobio je FTN ponudivši cenu od 6,1 milion dinara bez PDV, dok je ponuda beogradske firme “Urbopolis” bila neprihvatljiva zbog nepotpune dokumentacije.

“Pronalaženje adekvatnog balansa između održivog urbanog prostora i optimizacije komercijalne vrednosti objekta Spensa predstavlja ključ za realizaciju ovog projekta. Poseban akcenat u projektu potrebno je usmeriti na ocene energetske efikasnosti objekta, koja treba da identifikuje energetske mogućnosti u vezi sa renoviranjem centra, kao i mehanizme njihove primene na najefikasniji način”, navodi se u uputstvima za studiju.

Nakon izrade ove studije sledi standardna tehnička dokumentacija koja bi, prema svemu sudeći, trebalo da prati unapred definisan, načelni dogovor Grada i Fakulteta tehničkih nauka, dok bi ceo posao trebalo da finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je još u avgustu prošle godine sa direktorkom EBRD za Zapadni Balkan Zuzanom Hargitai potpisao Pismo o namerama za obezbeđivanje finansiranja energetske efikasnosti Spensa, a EBRD je obezbedio novac za izradu studije efikasnosti.

Gruba procena je da celokupna obnova može da košta i do 4,5 milijardi dinara, rekao je Vučević.

Izvor: 021
Foto: Wikipedia