Početna Gradske teme Galenska laboratorija posle četiri godine počela sa radom

Galenska laboratorija posle četiri godine počela sa radom

0

galenska_(1)Galenska laboratorija Apoteke “Novi Sad” počela je da proizvodi lekove, saznaje 021.Nakon zatvaranja laboratorije u Vršačkoj ulici 2012. godine, nova Galenska laboratorija u Veterniku počela je sa radom i proizvodi lekove već mesec dana. Iako je otvaranje najavljeno pre gotovo godinu dana, na početak rada se čekalo zbog pribavljanja svih potrebnih dozvola, ali i pronalaska odgovarujećg kadra za načelnika laboratorije.

U laboratoriju je uloženo 38 miliona dinara iz gradskog budžeta, a u njoj će se proizvoditi lekovi, tečni i polučvrsti, odnosno alkohol, hidrogen, borna kiselina, sirupi. Takođe, proizvodiće se i prirodni preparati, lekovite masti, kreme i kozmetički preparati.

Apoteka je poslednjih meseci uspela da smanji dosadašnji dug za dva miliona dinara, te on sada iznosi 241 miliona. Kako je ranije rečeno za 021.rs, prodaja novih lekova proizvedenih u Galenskoj laboratoriji će dobro doći, ali to neće bitno uticati na stanje na računu Apoteke.
Galenska laboratorija će Apoteci svakako obezbediti dodatni izvor prihoda, ali taj prihod predstavlja nesrazmerno mali deo neophodnih prihoda i može se smatrati zanemarljivim u odnosu na potrebne prihode za nesmetano funkcionisanje farmaceutske delatnosti. Međutim, ne treba se zanemariti činjenica da svrha Galenske laboratorije nije sticanje prihoda, nego zdravstvena zaštita stanovništva”, rečeno je za 021.rs iz ove ustanove.
Autor: 021.rs