Početna Gradske teme Gerontološki centar na Novom naselju dobio 14 novih garsonjera

Gerontološki centar na Novom naselju dobio 14 novih garsonjera

0

U Gerontološkom centru “Novi Sad”, na Novom naselju, u subotu je otvoren renoviran sprat, sa 14 jednokrevetnih garsonjera.

Osim redovnih usluga, korisnici ovih garsonjera imaće na raspolaganju i dodatnu dvadesetčetvoročasovnu negu. Interesovanje za takav vid smeštaja pokazalo je deset korisnika, koji su već rezervisali sobe.

– S obzirom na to da je vremenom došlo do promene strukture starijih sugrađana i njihovih potreba, od nekada pokretnih i nezavisnih sada imamo preko 70% korisnika koji su sa prvim i drugim stepenom podrške i kojima je potrebna pored usluge socijalne zaštite i dvadesetčetvoročasovna zdravstvena nega. Stoga smo odlučili da pretvorimo treći sprat apartmanskog dela Doma na Novom Naselju, predviđenog za nezavisne korisnike u stacionar za one korisnike kojima je potrebna nega tokom svih 24 sata – kazala je direktorka Gerontološkog centra “Novi Sad” Slavica Škrbić.

Pokrajinska vlada je u toku prethodne godine izdvojila više od pet miliona dinara za potrebe Gerontološkog centra “Novi Sad”, a tim novcem je, između ostalog, finansirano i renoviranje krila u Domu na Novom Naselju. Sredstva za potrebe te ustanove izdvaja i Grad Novi Sad.

– Zajedničkim snagama i pre svega finansiranjem od strane Pokrajinske vlade dočekali smo da smo sve završili i pre predviđenog roka. Pre svega ono što je bilo očekivano i što su bile iskazane potrebe, a moramo da znamo da su ustanove socijalne zaštite jedan od najživljih organizama u ovom društvu i pre svega imaju svakodnevne potrebe koje se iznova rađaju – rekao je pokrajinski sekretar za socijalnu politiku Predrag Vuletić.

Renovirani deo otvoren je u sklopu manifestacije “Otvorena vrata”, koja će se održavati i u narednom periodu, a čiji cilj je da se zainteresovanim korisnicima približi koncept rada Gerontološkog centra.

Gerontološki centar “Novi Sad” je najveća ustanova socijalne zaštite na teritoriji Vojvodine sa kapacitetom od 859 korisnika.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay