Početna Gradske teme Godišnjica osvajanja titule Omladinske prestonice Evrope 2019.

Godišnjica osvajanja titule Omladinske prestonice Evrope 2019.

0

Povodom godišnjice od osvajanja titule “Omladinske prestonice Evrope 2019. godine”, OPENS tim od 15. do 18. novembra organizuje “OPENS dane” koji će biti održani na više lokacija u gradu.

U nekoliko dana biće prikazan samo deo aktivnosti kojima je OPENS tokom cele godine bio posvećen, kao i to na čemu svakodnevno radi sa partnerima. Stoga je zapravo svaki dan nova priča za sebe, poručuju iz tima.

U proteklih godinu dana najviše aktivnosti usmerili smo na dve stvari. Jedna je bila kreiranje partnerstava sa organizacijama i institucijama sa kojima ćemo da sprovodimo ono što je napisano u aplikaciji, a sa druge strane akcenat smo stavili na kreiranje alata omladinske politike. Novosadski omladinski forum nastavio je redovno da se sastaje, te smo dobili i predstavnike mladih biranih na tom forumu, koji učestvuju u radu gradskih komisija za dodelu sredstava projektima u vezi sa lokalnim akcionim planom”, objasnio je koordinator projekta “Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019” Vukašin Grozdanović.

Kako kakažu iz OPENS tima, na Trgu slobode 15. novembra biće organizovana promocija bezbednosti u saobraćaju u zimskim uslovima. Zajedno sa parnerima, “Lukoilom” i “Suzukijem”, Gradom Novim Sadom, MUP-om Novog Sada, Agencijom za bezbednost u saobraćaju, kao i sa omladinskim organizacijama koje se bave promocijom bezbednosti u saobraćaju, OPENS će centar pretvoriti u veliki poligon na kojem će se tokom celog dana održavati čas vožnje i ukazivati na crne tačke u saobraćaju. Uz nagrade i specijalne goste, Novosađani će moći da se voze u novim Suzukijevim automobilima, ali u otežanim uslovima.

Dan otvorenih vrata uz predstavu, koktele i Radio “AS FM” je 16. novembar. Biće predstavljene nove prostorije koje će u samom centru grada biti svakodnevno otvorene za sve Novosađane, kao još jedan zajednički prostor. Kulturna žurka rezervisana je za 17. novembar. Partneri iz “Filmskog fronta” i “Sinema sitija” Kulturnog centra Novog Sada odabrali su filmove kojima će biti otvoren dan. Nakon toga, u SKC “Fabrika” sledi koncert grupe “Killo Killo banda”.

Na Kej žrtava racije 18. novembra pozvani su svi. Naime, u okviru dvanaeste tradicionalne novogodišnje akcije, Fondacija “Osmeh na dar” u saradnji sa OPENS-om, organizuje drugi po redu Festival lampiona. Lampioni će se preuzimati na licu mesta, uz minimalnu donaciju 300 dinara. Deo prikupljenog novca namenjen je za novogodišnje paketiće socijalno ugroženim mališanima širom Srbije, dok je drugi deo namenjen za pomoć prevremeno rođenim bebama i odeljenju neonatologije u Novom Sadu, u vidu kupovine potrebnih aparata.

Jedan od ovogodišnjih rezultata OPENS-a je i to da prva zgrada koja se gradi u Kineskoj četvrti bude Omladinski centar, za koji se očekuje da će biti otvoren sredinom 2019. godine. Ideja je da omladinske organizacije tamo dobiju prostor u kojem će moći da rade, kao i prostor u kojem će moći da sprovode svoje aktivnosti. Uz podršku OPENS-a, Gradska uprava dobila je sredstva za otvaranje još jednog omladinskog kluba koji će se nalaziti na Spensu.

Ova godina nam je protekla u trajnim mehanizmima i partnerstvima, da bismo već od marta sledeće godine krenuli sa velikim projektima. Od strane Gradske uprave prvi put je raspisan konkurs u vrednosti od 10 miliona dinara za omladnske organizacije za aktivnosti iz OPENS-a, tako da ćemo do kraja godine imati još 31 realizovan projekat. Očekujemo da već početkom 2018. godine vidimo rezultate tih projekata. – zaključuje Grozdanović.

Vukašin Grozdanović podseća da je napravljen Savet za mlade u okviru kojeg će petoro mladih imati priliku da sa predstavnicima uprava i gradonačelnikom razgovaraju o omladinskoj politici i stvarima koje treba unaprediti.

Od trenutka kada smo počeli da se bavimo aplikacijom, budžet za mlade, koji je odvajan kroz Gradsku upravu, iznosio je 20 miliona, a mi smo postigli to da će sledeće godine za njih biti izdvojeno oko 90 miliona. Ideja je da u naredne tri godine radimo na jačanju kapaciteta organizacija, ali i kreiranju sistema omladinske politike, da kada se završi OPENS, ostane sistem koji obezbeđena sredstva može kvalitetno da troši na programsko, institucionalno finansiranje organizacija, ali i da mladi kroz te organizacije dobiju benefit“, ističe Grozdanović.

Izvor: Dnevnik