Početna Gradske teme Grad deli subvencije za samozapošljavanje žena

Grad deli subvencije za samozapošljavanje žena

0

office-620817_640

Grad Novi Sad objavio je javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje žena. Subvencije će se, kako navode u Gradu, dodeljivati nezaposlenim ženama sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu za pokretanje nekog posla, u cilju podsticanja ženskog preduzetništva.

Subvencija za samozapošljavanje dodeljuje se u jednokratnom iznosu od 150.000 do 400.000 dinara, u zavisnosti od delatnosti i visine opravdanih troškova i ulaganja iskazanih u biznis planu. Nezaposlena žena koja ostvari pravo na subvenciju za samozapošljavanje u obavezi je da obavlja registrovanu delatnost najmanje 12 meseci, a ukoliko se više žena udruži svaka podnosi pojedinačan zahtev.

Član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski kaže da je u samozapošljavanje od 2013. godine uloženo 32 miliona dinara.

Od ukupno 161 osobe koja je na ovaj način započela svoje privatne poslove, 77 su žene. Neke od delatnosti u kojima se otvaraju preduzetničke radnje, odnosno privredna društva su stari i umetnički zanati i proizvodnja suvenira, stomatološke ordinacije, lekarske ordinacije, veterinarska delatnost, rad sa decom (igraonice i rođendaonice, školice jezika i vrtići), knjigovodstvene agencije i računovodstveni poslovi, krojačke delatnosti, proizvodno zanatska ručna izrada nakita i bižuterije i drugo – navodi on.

Grad će obezbediti besplatnu uslugu mentorstva onima kojima se dodeli subvencija. Javni poziv je otvoren do utroška predviđenih sredstava.

Pored javnog poziva za samozapošljavanje žena, objavljen je i Javni poziv za organizovanje javnih radova od interesa za Grad u 2016. godini i to do 18. marta.

Više informacija o oba javna poziva zainteresovani građani mogu dobiti u Gradskoj upravi za privredu, Rumenačka 110a, telefon: 452-414 i 6614-085, kao i na sajtu Grada.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com