Početna Gradske teme Grad Novi Sad i ove godine obezbedio HPV vakcine

Grad Novi Sad i ove godine obezbedio HPV vakcine

0

Oboljenja izazvana humanim papiloma virusima (HPV) svrstavaju se u grupu prioritetnih zdravstvenih problema, a Grad Novi Sad jedina je lokalna samouprava u Srbiji koja već drugu godinu za redom obezbeđuje sredstva za besplatnu vakcinaciju dece, uzrasta od 12 do 18 godina protiv HPV infekcija.

Projekat „Preporučena imunizacija protiv HPV infekcije dece školskog uzrasta u Novom Sadu“ realizuje Institut za javno zdravlje Vojvodine, a Grad je iz budžeta izdvojio blizu 15 miliona dinara za imunizaciju oko 650 dece koje imaju izabranog pedijatra u Domu zdravlja „Novi Sad“.

Prema rečima člana Gradskog veća za zdravstvo dr Dragana Stajića projekat je izuzetno važan i zato je na gradskom Javnom konkursu za realizaciju projekata u oblasti pronatalitetne populacione politike izabran, a sredstva uvećana u odnosu na prošlu godinu kada su Ministarstvo za demografiju i populacionu politiku i Grad Novi Sad za imunizaciju HPV vakcinom obezbedili 10 miliona dinara.

– Prevencija humanog papiloma virusa je jako značajna jer je ovaj virus među glavnim uzročnicima raka grlića materice i drugih karcinoma. U našoj zemlji godišnje od te opake bolesti oboli i do 1500 žena a umre čak 600. U cilju prevencije ove bolesti Svetska zdravstvena organizacija preporučuje vakcinaciju i to je najvažnija stvar koju roditelji mogu da učine za svoju decu. Nažalost, u našoj zemlji ova vakcina je preporučena ali ne i obavezna, a cena vakcine je takva da nije svima dostupna. Zato sam izuzetno ponosan što Grad Novi Sad jedini u Srbiji već drugu godinu za redom omogućava besplatnu vakcinaciju. To je naš konkretan odgovor u borbi protiv raka grlića materice i rešenje za najčešći uzrok smrti kod žena – izjavio je Dragan Stajić i pozvao roditelje devojčica i dečaka sa teritorije Grada Novog Sada da se detaljnije informišu i vakcinišu svoju decu u ambulantama Doma zdravlja „Novi Sad“.

Ljudi su jedini prirodni rezervoar virusa, a infekcija se prenosi uglavnom seksualnim putem. Jedna osoba može biti inficirana jednim ili sa više različitih tipova HPV-a. Moguć je i prenos infekcije sa majke na dete, tokom porođaja, sa pojavom kondiloma u usnoj duplji i ždrelu novorođenčeta.

Smatra se da 99% vakcinisanih razvije antitela na tipove HPV sadržane u vakcini, a zaštita HPV vakcinom je dugotrajna, traje najmanje 10 godina, pri čemu ne gubi na efikasnosti.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay