Početna Gradske teme Grad ponovo pokušava da proda plac na Telepu zbog kog se protestovalo

Grad ponovo pokušava da proda plac na Telepu zbog kog se protestovalo

0

Novi Sad je ponovo, ovog puta po nižoj ceni od 960 miliona dinara, ponudio na prodaju plac na Telepu, za koji građani traže da bude park.

Parcela na Bulevaru patrijarha Pavla, u blizini ugla sa Somborskom ulicom, površine od 7.600 kvadratnih metara, prvobitno se prodavala po ceni većoj od 1.168.000.000 dinara. Sada je cena za 200 miliona manja, te iznosi 960 miliona dinara.

Razlog umanjenju cene nije naveden u oglasu, a može se pretpostaviti da gradska vlast očekuje da će nižim iznosom privući potencijalne kupce, jer prethodnog puta nije bilo nikoga na licitaciji.

Uprkos umanjenju, i dalje se radi o jednoj od najvećih početnih cena za novosadsko zemljište koje bi bilo još skuplje da se i dan-danas u katastru ne vodi kao njiva prve klase.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) u oglasu navodi da je zemljište predviđeno za “opštegradski centar” u kom mogu da se izgrade objekti do 12 spratova, premda će dominirati osmospratnice. Prema urbanističkim planovima, na ovoj lokaciji mogu da se grade objekti sa osnovom većom od 3.000 kvadratnih metara i bruto površinom većom od 32.000 kvadrata.

Kupac parcele će biti u obavezi da izradi urbanistički projekat stambeno-poslovnog kompleksa koji planira da gradi.

Podsetimo, ovaj prostor na Telepu je deo veće površine od tri hektara za koju su građani tražili da bude park. Međutim, urbanisti su odlučili da ograđeno zelenilo bude na površini od 1,2 hektara, dok je veći deo prostora namenjen stambeno-poslovnom kompleksu.

Grad je proračunato odbio da sva tri hektara ostavi građanima. Komisija za planove i urbanisti su ukazali na to da bi se tako smanjili prihodi od prodaje građevinskog zemljišta, dok bi sam Grad morao da uloži u uređenje parkovske površine. Građani su podnosili primedbe na ovaj plan, ali su one odbijene.

Kada je jesenas bila najavljena prva licitacija, održan je i jedan protest građana.

Građani su još 2018. godine imali prvi protest tražeći da ovaj prostor bude park, a ne vatrogasna stanica, kako je prvobitno planirano. Lokalna vlast je tada prihvatila zahteve iz njihove peticije i vatrogasnu stanicu preselila na mesto nekadašnjeg rasadnika uz Futoški put.

Iako se potom očekivalo da ovo postane park, početkom prošle godine predložen je Plan generalne regulacije kojim su na ovoj lokaciji ucrtane zgrade, što je iznenadilo Telepčane. Građani su uložili prigovore, ali su oni odbijeni. Nakon usvajanja plana ubrzo je organizovana i prva licitacija, za koju se ispostavilo da je bila neuspešna.

Nova licitijacija će se održati 25. januara, u prostorijama UGZI-ja, u Stevana Branovačkog 3, u 11 sati.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: 021.rs