Početna Gradske teme Grad ponudio da prepolovi podzemnu garažu ispod novoplanirane zgrade suda

Grad ponudio da prepolovi podzemnu garažu ispod novoplanirane zgrade suda

0

Predstavnici gradske vlasti su kao kompromisno rešenje pobunjenim stanarima Maksima Gorkog i Radničke ponudili da se prepolovi podzemna garaža u sklopu novoplanirane zgrade suda na uglu Maksiam Gorkog i Stražilovske.

Građani za sada nisu izneli stav o predlogu Grada, jer žele da vide to i na “papiru”, ali su ocenili da je dobar znak da loklana vlast pokazuje spremnost da se postigne kompromis i zaštiti što više drveća i zelene površine na pomenutoj lokaciji. U saopštenju nakon sastanka, iz kabineta Predsednika Skupštine grada Zdravka Jelušića je navedeno da su građanima izneli predlog da se gabariti nove planirane podzemne garaže smanje, što bi omogućilo očuvanje većeg broja stabala unutar dvorišta oivičenog Radničkom i Ulicom Maksima Gorkog.

– Ovim rešenjem bi moralo da se zameni svega četiri stabla, od ukupno 49 koliko ih ima u dvorištu. Ova četiri stabla zamenila bi se sa osam drugih, od čega bi šest bilo već oformljeno drveće i zasadilo bi se van gabarita podzemnog objekta, dok bi se dva stabla zasadila iznad planirane podzemne garaže. Time bi se unapredio zeleni pojas unutar dvorišta i poštovala želja stanovnika ovog kvarta za očuvanjem stabala – naveli su iz Skupštine.

Kažu i da su predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, direktor JP “Urbanizam ” Dušan Miladinović i sekretar Skupštine grada Marko Radin, iako je investitor Ministarstvo pravde, odnosno Republika Srbija, istakli spremnost Grada da iz sopstvenih sredstava finansira uređenje dvorišta, uvažavajući želje građana za što kvalitetnijim životnim okruženjem. Uređenjem dvorišta rekonstruisao bi se krov postojeće podzemne garaže, rekviziti za dečije igralište, rasveta, drugi mobilijar i sadržaji po sugestiji stanara okolnih zgrada.

– Investicija od 10 miliona evra, koliko je Evropska unija namenila za izgradnju nove zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu, ne sme biti ugrožena i mi, kroz dijalog sa vama, želimo da dođemo do kompromisnog rešenja, rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sve strane – rekao je Skupštine grada Zdravko Jelušić.

U saopštenju se kaže i da je “većina građana koja je uzela učešće u diskusiji izrazila je zadovoljstvo reakcijom grada na njihove zahteve uz uverenje da će biti iznađeno kompromisno rešenje i jedan deo njih je zabrinut za statiku okolnih objekata i izneli su želju da se proveri mogućnost osiguranja okolnih zgrada dok traje izgradnja radova na novoj zgradi pravosudnih organa”.

Grad je naveo i da je dogovoreno da predstavnici stanara sa stručnjacima Poljoprivrednog fakulteta usaglase vrstu drveća koje bi dodatno bilo posađeno u navedenom dvorištu.

Predstavnik građana Dimtirije Nikolić kaže za “021” da stanari pozitivno gledaju na to što je Grad pokazao spremnost da pronađe kompromisno rešenje, jer još ima vremena za tako nešto pošto koliko je poznato Komisija za planove nije donela konačnu odluku na izemene urbanističkog plana kojom se predviđa gradnja podzemne garaže ispod zelene površine čemu se građani protive.

– Zadovoljni smo što razmatraju mogućnost iznalaženja drugog rešenja, koje bi moglo da bude kompromisno. Ovo je iskorak sa njihove strane kojem smo se mi nadali, tako da smo zadovoljni. O samom rešenju ne možemo sada da sudimo jer smo ga samo videli na projektoru i nemamo ga dostavljenog i tek kada ga vidimo moći ćemo nešto o tome da kažemo. Ono što smo za sada primetili je da se manje uništava postojeće zelenilo i to je pomak ka kompromisu – naveo je Nikolić.

Grad i predstavnike stanara sada očekuje novi sastanak na kojem bi mogao da bude postignut konačan dogovor, pri čemu građani najavljuju da neće nikako odustati od očuvanja parkića unutar dvorišta.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay