Početna Gradske teme Grad subvencijama pomaže malim poljoprivrednim gazdinstvima

Grad subvencijama pomaže malim poljoprivrednim gazdinstvima

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić posetio je polјoprivredno gazdinstvo Sanje Kuzmanović na čenejskom salašu koja ima preduzetničku radnju za preradu i konzervisanje voća i povrća “Organik salaš 275 Čenej”. Ona od 2015. godine učestvuje u Programu razvoja organske proizvodnje na području Grada Novog Sada i dobija subvencije za nabavku semena i sertifikaciju organske proizvodnje. Takođe, 2021. i 2022. godine je od Grada dobila subvencije za nabavku opreme i za izgradnju vizuelnog identiteta čime je stekla uslove da izađe na tržište sa prerađenim proizvodima.

“Polјoprivredno gazdinstvo Sanje Kuzmanović je registrovano 2015. godine. Od samog početka je učestvovala u Programu razvoja organske proizvodnje na području Grada Novog Sada i dobijala subvencije za nabavku semena i sertifikaciju organske proizvodnje. Nadam se da je kontinuirana podrška Grada, jednim delom, doprinela da Sanja, sa svojom porodicom, ostane da živi na Čeneju, na salašu, bavi se polјoprivredom i unapređuje svoje poslovanje iz godine u godinu. Grad Novi Sad je 2021. godine po prvi put krenuo sa dodelom bespovratnih subvencija za sufinansiranje nabavke opreme za preradu voća i povrća i izgradnju vizuelnog identiteta. Cilј je bio da pomognemo malim polјoprivrednim gazdinstvima da na tržište izađu, ne sa primarnim polјoprivrednim proizvodima, nego sa prerađenim proizvodima, jer ti proizvodi na tržištu imaju veću cenu i doprinose jačanju malih proizvođača i povećanju prihoda. Lepo je čuti da je upravo taj konkurs podstakao Sanju da registruje preduzetničku radnju za preradu i konzervisanje voća i povrća “Organik salaš 275 Čenej”. Čestitam Sanji na svemu onome što radi, na dobijenim subvencijama i pozivam Novosađane da slede njen primer”, rekao je gradonačelnik Milan Đurić.

Kako je istakla Sanja Kuzmanović, objekat za preradu je izgradila sopstvenim sredstvima, a 2021. i 2022. godine je od Grada dobila ukupnu subvenciju u iznosu od skoro tri miliona dinara za nabavku opreme i za izgradnju vizuelnog identiteta čime je stekla uslove da izađe na tržište sa raznovrsnim prerađenim proizvodima.

Tokom dve godine, ukupno je iz budžeta Grada za ovu meru izdvojeno 22 miliona dinara, a 15 malih polјoprivrednih proizvođača je dobilo subvenciju. U budžetu za 2023. godinu Grad izdvaja devet miliona dinara za tu namenu, a konkurs će biti raspisan u drugoj polovini godine.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs