Početna Gradske teme Grad traži izvođača za sportski kompleks u Futogu za koji se zadužuje...

Grad traži izvođača za sportski kompleks u Futogu za koji se zadužuje 1,6 milijardi dinara

0

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije raspisala je tender za izgradnju sa izradom tehničke dokumentacije sportskog kompleksa u Futogu.

Procenjena vrednost tendera je 1.458.333.333 dinara, bez PDV-a.

Kako je navedeno u projektnom zadatku, u okviru sportskog kompleksa planira se gradnja objekta zatvorenog bazena, ugostiteljskog objekta, otvorenih sportskih terena, prateće infrastrukture i internih saobraćajnica.

U okviru zatvorenog bazena predviđena su dva bazena – olimpijski bazen dimenzija 50×25 metara, dubine 2,20 metara i dečiji bazen. Prostor ispod dečijeg bazena je predviđen da se koristi kao rezervoar za kompenzaciju.

Uz južnu fasadu objekta u dužini olimpijskog bazena planiraju se tribine za gledaoce.

Predviđena su i dva stepenišna jezgra za pristup tribinama i etažama.

Ceo objekat, po projektu, biće ukopan 4,6 metara. S obzirom na to da je nivo podzemne vode na lokaciji oko 2,8 metara od površine terena, pre radova se mora sniziti nivo podzemne vode da bi gradnja uopšte bila moguća.

Kako se navodi u projektnoj dokumentaciji, ugostiteljski objekat sastojaće se od prizemlja, dva sprata i ploče iznad stepeništa.

S obzirom na to da se objekti zatvorenog bazena i ugostiteljski objekat neće izvoditi u isto vreme, moguća je fazna gradnja, pri čemu se objekat bazena izvodi u prvoj fazi.

Na planiranoj lokaciji (između Fruškogorske i Proleterske, južnom stranom naslonjen na odbrambeni nasip) već je realizovana sportska dvorana, a uređeno je neposredno okruženje i parking.

Sportska hala je višenamenski objekat koji sadži salu za rukomet, košarku i odbojku, tribine za oko 1.800 gledalaca, kao i obavezne prateće sadržaje, administrativni blok i prostorije za grejanje, ventilaciju i osvetljenje.

Bazeni i ugostiteljski objekat bi “dopunili” postojeće sadržaje sportskog centra, a planira se i uređenje otvorenih sportskih terena i ozelenjavanje slobodnih površina, kao i izgradnja saobraćajnih površina i transformatorske stanice u kompleksu. Osim toga, predviđene su i teretane na otvorenom i dečija igrališta.

U objektu će se odvijati više aktivnosti u različitim vremenskim terminima, kao što su takmičenja u plivanju i vaterpolu, treninzi plivača i vaterpolista, rekreativno plivanje, obuka neplivača, kao i prateći program za sportiste i rekreativce (teretana, fitnes, i slično).

Tender se završava 24. januara.

Ideja o gradnji bazena pored postojeće Sportske hale, nedaleko od OŠ “Desanka Maksimović”, postoji već godinama i bilo je više najava gradnje.

Sportski kompleks sa bazenom predviđen je urbanističkim planovima još od devedesetih godina prošlog veka. Namera je da se građanima Futoga, Begeča i Veternika omogući bavljenje vodenim sportovima, jer su tadašnji kapaciteti postali mali za potrebe sve većeg broja stanovnika Novog Sada, što je i danas slučaj.

Ideja je bila da bazen u Futogu, zajedno sa planiranim objektom na Novom naselju, te izgrađenim na Slanoj bari, uz proširenje kompleksa na Spensu i Sajmištu, formira mrežu gradskih bazena. Međutim, taj plan nije realizovan, a objekat na Slanoj bari nije dovoljan da pokrije sve potrebe građana, pogotovo u situaciji kada je, zbog neuspele obnove, zatvoreni bazen na Spensu – zatvoren.

Nakon godina najava projekata i radova, na sednici Skupštine grada 29. novembra ove godine odbornici su odlučili o zaduživanju od 1,6 milijardi dinara za gradnju.

Tada je navedeno da Novi Sad ima finansijska sredstva za radove, ali da se zadužuje jer “povoljne kamate i niska zaduženost omogućavaju da Grad na ovaj način, uz grejs period od dve godine, novac upotrebi i za druge infrastrukturne projekte uz redovno servisiranje rata kredita koji će se uzeti za gradnju kompleksa u Futogu”.

Izvor: 021.rs
Foto: Google street view