Početna Gradske teme Građani bi mogli da snose posledice zbog građanskog hapšenja!?

Građani bi mogli da snose posledice zbog građanskog hapšenja!?

0

Pljacka Novi Sad

Nakon jučerašnjeg građanskog hapšenja, koje se dogodilo u centru Novog Sada, postavilo se pitanje da li građani mogu da odgovaraju pred sudom zbog toga.

Građani u Srbiji imaju pravo da “uhapse” nekoga koga su zatekli u izvršavanju krivičnog dela. Advokat Vladimir Beljanski ističe da je veoma bitno da se građansko hapšenje odnosi na krivična dela zbog kojih se goni po službenoj dužnosti.

Oblast građanskog hapšenja regulisana je zakonom o krivičnom postupku i ono je pravo svakog čoveka. Naravno, ne može se lišavati slobode iz bilo kog razloga, nego zbog težih krivičnih dela, poput razbojništva ili krađe. Obaveza građanina je da u toj situaciji odmah obavesti policiju ili da ga odvede u najbližu policijsku stanicu – priča Beljanski za “021.rs”.

Međutim, veoma često se postavlja pitanje šta se događa ukoliko dođe do okršaja između uhapšenog i građanina koji ga je zatekao u izvršenju krivičnog dela. Tada je najčešće reč o situaciji u kojoj se kombinuju građansko hapšenje i nužna samoodbrana.

Hapšenje i samoodbrana regulisani su na različite načine. Kod prvog je u pitanju Zakon o krivičnom postupku, dok je kod samoodbrane reč o krivičnom zakonu. Svako ima pravo da se brani kada je napadnut – kaže Beljanski i dodaje da postoje različite vrste samooodbrane.

Postoji određena gradacija odbrane. Imamo potpunu nužnu odbranu, koja isključuje postojanje krivičnog dela, ali i slučaj u kom može doći do prekoračenja odbrane, što se najčešće dešava kada je primenjena veća sila nego što je potrebno – objašnjava Beljanski.

Kako bi se odredilo da li je hapšenje bilo opravdano ili ne, on kaže da se često kao merilo koristi to da li je nakon privođenja policije došlo do pokretanja postupka ili daljeg zadržavanja osobe. Ukoliko do toga dođe, tada uhapšeni uglavnom ne dobija odštetu, jer je dalje u ingerenciji policije.

Beljanski ističe da je veoma važno da građani znaju da je građansko hapšenje njihovo pravo, ali da ne smeju povređivati ili ponižavati uhapšenog.

To je sasvim opravdan postupak, koji je predviđen zakonom i dozvoljen ukoliko opravdava situaciju koja je prethodila hapšenju – dodaje Beljanski za “021.rs”.

On ističe da ovakvi slučajevi nisu česti u našoj sudskoj praksi, te da bi kazna za onoga ko je izvršio građansko hapšenje zavisil od eventualnih povreda koje bi imao uhapšeni.

Ipak, policajci i sigurnosni radnici preporučuju građanima da ne hapse sami, jer ne znaju u kakvu se opasnost mogu dovesti. Prema njihovim rečima, hapšenje je najbolje prepustiti profesionalcima, odnosno ukoliko se nađu kao svedoci krivičnog dela da prvo pozovu policiju na broj 192.

Izvor: 021.rs
Foto: Uživo sa novosadskih ulica