Početna Gradske teme Inicijativa da se na mestu “Kontrasta” sagradi park, umesto višespratnice

Inicijativa da se na mestu “Kontrasta” sagradi park, umesto višespratnice

0

Novosađani su podneli prigovor na urbanistički plan dela Salajke kojim traže da se odustane od ideje da se na mestu nekadašnje izgorele diskoteke “Kontrast” izgradi stambeni kompleks, već da se na tom mestu uredi parkovska površina posvećena nastradalima u toj tragediji 2012. godine, i u požaru u kafiću “Laundž” 2008.

Prigovori su dati na konceptualni plan detaljne regulacije dela Salajke, južno od Partizanske ulice koji je do ponedeljka bio na ranom javnom uvidu. Ovaj plan je, sem rušenja “Kontrasta” i okolnih objekata, te njihovu zamenu petospratnicama, predvideo da većina sadašnjih prizemnih objekata u polovini Partizanske, kao i u manjim delovima Kisačke i Temerinske ulice, bude zamenjena zgradama od tri do četiri sprata.

Kako su naveli iz inicijativa građana “Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine” , “Sačuvajmo Liman od betona” i “Europolisa“, koji su podneli primedbe na plan, razlog za reakciju je taj što je ranije bilo pomena da će pored već postavljenog spomenika “Stepenice do kojih se ne može” biti uređena zelena površina, odnosno parkovska površina.

“Na navedenim parcelama se planira izgradnja objekta do P+M+4. Na jednoj od ovih parcela se nalazila diskoteka ‘Kontrast’ u kojoj je 1. aprila 2012. poginulo šest mladih osoba u požaru. Tri godine kasnije osnovan je Odbor za podizanje spomenika u cilju obeležavanja mesta tragedije u četvrtom po redu požaru koji se u vrlo kratkom vremenskom periodu desio u Novom Sadu u javnom prostoru. Predsednik Đorđe Srbulović najavljivao je da ceo prostor na uglu Partizanske i Sentandrejskog puta bi trebalo da dobije primereniji izgled, da se prostor ozeleni i da se spomenik postavi u memorijalni park. Na četvrtu godišnjicu od tragedije, otkriven je spomenik, koji je postavljen u neposrednoj blizini mesta tragedije, praktično na pešačkoj stazi ispred građare. Prilikom otkrivanja spomenika spomenuto je da će se potez oko spomenika oplemeniti zelenilom, što se do danas nije desilo”, navodi se u prigovori podnetom Upravi za urbanizam, odnosno Komisiji za planove Skupštine grada.

Predstavnici inicijativa su naveli da smatraju da umesto izgorele diskoteke i drugih objekata u okolini ne bi trebalo da se sagrade petospratnice, nego park jer Novi Sad ne treba da zaboravi na tragdije u “Kontrastu” i “Laundžu”, gde je 14 mladih ljudi nastradalo. Kao drugi razlog da se na uglu Partizanske i Sentandrejske ne dižu stambeni objekti nego park, naveli su i to što ovom delu grada nedostaju zelene površine.

“Smatramo da je to nedovoljno i da se po običaju i u ovom planskom dokumentu forsira stambeno-poslovna izgradnja bez obzira na hronični nedostatak zelenih javnih prostora, te da ne postoji volja da se od dela prostora koji iznosi oko 17 hektara odvoji jedan deo za javnu zelenu površinu iako postoje višestruki razlozi koje smo naveli u primedbi. Dalje, kako je ova raskrsnica izuzetno prometna, a vazduh zagađen, parkovska površina sa spomenikom i adekvatnim mobilijarom bi dodatno oplemenila ovaj prostor i doprinela građanima boljim kvalitetom vazduha”, stoji u prigovoru.

Građani u prigovoru na plan prostora južno od Partizanske ulice navode i da bi se formiranjem zelene površine stvorili i minimalni uslovi za zaštitu kvaliteta života i zdravlje svih građana koji žive u ovom delu grada, a već su izloženi izuzetno frekventnom saobraćaju koji uzrokuje aerozagađenje, buku i vibracije i već decenijama predstavlja jedan od najzagađenijih delova Novog Sada. Oni su dodali da je nenadoknadiva ekološka šteta u Novom Sadu već načinjena izgradnjom gusto naseljenih delova grada, poput Grbavice, većeg dela Podbare i Nove Detelinare, bez dovoljno parking prostora i bez ijedne nove parkovske površine, te je svaka preostala zelena površina dragocena, kao i planiranje novih.

O ovom prigovoru će Komisija za planove raspravljati na nekoj od narednih sednica, a posle će plan ići i na javni uvid. Zakonski nije definisano u kom roku treba da se ovo obavi, tako da mogu proći još meseci dok plan dođe na javni uvid, ali postoji mogućnost i da već, na primer, u januaru bude predstavljen plan.

Izvor: 021
Foto: NSHronika